Muzeul Național al Țăranului Român inaugurează miercuri, 5 februarie, de la ora 18:00, expoziția „Tehnici tradiționale de țesere a scoarțelor în România și Republica Moldova”.
Organizată pentru a marca 35 de ani de la reînființarea muzeului, aceasta reunește covoare și țesături lucrate în secolele 18-20 în Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat, Muntenia, Oltenia și Basarabia.
„Vechimea pieselor le clasează în categoriile Fond și Tezaur, mărturii ale existenței milenare pe teritoriul românesc, dar și expresii artistice desăvârșite, lucrate la războiul de țesut de femeile din satul românesc tradițional”, transmit reprezentanții muzeului.
Expoziția oferă vizitatorului posibilitatea să observe mai bine specificul acestei arte în fiecare regiune istorică românească, deoarece motivele decorative sunt reproduse pe scoarțe stilizat și la scară mare.
Element al Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO
Tehnica de țesere a scoarțelor a fost inclusă în 2016 pe Lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial, având o largă răspândire în toate teritoriile locuite de români.
Cercetătorii monitorizează anual tehnica, iar faptul că încă se practică în toate zonele țării demonstrează că are o vechime de milenii, cu multe versiuni adaptate tradițiilor locale și transmise din generație în generație.
Funcționalitatea inițială a scoarțelor țesute era de a înveli pereții bordeielor (lat. scorta = „scoarță de copac”), pentru a izola termic locuința, ulterior devenind obiecte decorative sau cu funcții ritualice în comunitate.
Ceilalți parteneri ai proiectului sunt Muzeul Olteniei Craiova, Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț, Muzeul Județean Botoșani, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Muzeul Maramureșului din Sighetul Marmației.
Expoziția va putea fi vizitată în Sala Noua Galerie, până în 23 martie 2025, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.
Foto credit: Muzeul Național al Țăranului Român (cea mai veche scoarță din colecția muzeului, datată 1789 și țesută în Oltenia)