Expoziție de icoane la Muzeul de Istorie din Târgu Jiu

Sub genericul „Lumină din Lumină”, Muzeul de Istorie din Târgu Jiu găzduiește săptămâna aceasta o expoziție de icoane a elevilor de la Secția Patrimoniu a Liceului de Teologie „Sfântul Nicodim”. După cum ne-a precizat prof. diacon Nicușor Lăzărică, vernisajul expoziției a avut loc marți, 30 aprilie, în prezența profesorilor și elevilor de la Liceul Teologic, a reprezentanților instituției gazdă și ai Facultății „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

În cuvântul rostit cu acest prilej, profesor Gheorghe Plăveți, coordonatorul expoziției, a vorbit despre greutatea creării unei icoane, despre faptul că pe lângă obișnuitele canoane de întocmire a unei icoane, este nevoie de post, rugăciune și o viață curată din partea iconografului. „Icoana este o fereastră spre cer, iar cel care o creează trebuie „să vadă pe Dumnezeu în trup”, trebuie să trăiască cu îngerii pentru a putea să-L zugrăvească pe Dumnezeu, iar elevii noștri, prin aceste preafrumoase icoane, ne demonstrează că harul lui Dumnezeu îi însoțește în activitatea lor”, a precizat prof. Plăveți.

În încheierea manifestării, Corului Liceului Teologic „Sfântul Nicodim” a interpretat un scurt program ce cântece religioase specifice acestei perioade prepascale. Expoziția va rămâne deschisă publicului larg până în a doua duminică după Sfintele Paști (Duminica Sfântului ASpostol Toma).

Comentarii Facebook


Știri recente