Expoziție de icoane în Protopopiatul Reșița

Credincioșii Parohiei Berzovia, Protopopiatul Reșița, au avut deosebita plăcere de a asista în Duminica a patra a Postului Mare, a Sfântului Ioan Scărarul, la o expoziție de icoane pe sticlă, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Manifestarea religios-culturală a avut loc în biserica parohială cu hramul ‘Înălțarea Domnului’ din Berzovia după săvârșirea Sfintei Liturghii.

Icoanele pe sticlă au fost realizate de elevi ai Școlii Generale cu clasele I-VIII din Berzovia, care fac parte din programele naționale ‘Hristos împărtășit copiilor’ și ‘Alege școala!’ și care sunt coordonați de părintele paroh Petrică Ghimboașă. Tema lucrărilor a fost sărbătoarea Învierii Domnului, icoanele înfățișând pe Mântuitorul Iisus Hristos și pe Maica Domnului în ipostaze specifice perioadei Patimilor Domnului.

Școlarii care au realizat aceste minunate icoane sunt Angel Truican, Ana Truican și Andreea Pop. Copiilor li s-a explicat și demonstrat inițial tehnica pictării icoanelor pe sticlă, punctându-se câteva caracteristici esențiale pentru acest tip de artă bisericească: utilizarea unor modele prestabilite, folosirea unei cromatici echilibrate, nerespectarea proporțiilor anatomice.

Referitor la rolul icoanelor, părintele paroh Petrică Ghimboașă a mărturisit: ‘Sfântul Ioan Damaschin a scris: Prin icoane vizibile, suntem conduși la contemplarea a ceea ce este divin și spiritual. Prin păstrarea memoriei celor pictați în icoane, suntem inspirați să-i imităm. Nădăjduim ca și pe mai departe micile vlăstare ale parohiei noastre să deprindă râvna și dragostea pentru cele sfinte, toate făcându-le spre mărirea și slava lui Dumnezeu. Am putut vedea în ochii tuturor o bucurie firească deoarece au rămas plăcut impresionați să afle că printre copiii care vin la biserică și îndrăgesc cântarea corală se află și copiii pasionați de pictura bisericească’.

Evenimentul a fost apreciat de credincioșii Parohiei Berzovia nu numai pentru faptul că a reprezentat o premieră pentru ei, dar și pentru că precede sărbătorirea hramului bisericii parohiale care va avea loc odată cu marea sărbătoare a creștinătății, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente