Expoziția Botezul meu la Palatul Patriarhiei

În Sala ‘Europa Christiana’ din Palatul Patriarhiei se desfășoară astăzi, 20 mai, la ora 15:00, vernisajul expoziției de picturi realizate de copii în cadrul Concursului național de creație creștină ‘Copilul în familie’, informează „Ziarul Lumina”. Sunt expuse lucrările câștigătorilor din fiecare eparhie din țară. Concursul este organizat de Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Peste 1.000 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani din 29 de eparhii ale Patriarhiei Române au participat încă de la mijlocul lunii aprilie și până pe 15 mai la una dintre cele mai importante competiții cu tematică religioasă din România: Concursul național ‘Copilul în familie’. Copiii au participat la cele două secțiuni ale concursului: Creație literară și Creație artistică. Pentru Secțiunea literară, copiii au avut de alcătuit un eseu, o poezie sau altă lucrare literară cu tema ‘Botezul meu’, pornind de la modul în care se reflectă în viața copilului evenimentul major al botezului propriu. Pentru Secțiunea artistică, ei au realizat câte o lucrare artistică (desen sau pictură), reprezentând scena Botezului Domnului sau alte creații legate de Taina Sfântului Botez. Lucrările au fost evaluate în funcție de calitatea tehnică a execuției desenului, conținutul teologic, armonia cromatică, complexitatea compoziției realizate și gradul de creativitate. Concursul de creație creștină s-a desfășurat la nivel de parohie, protopopiat și eparhie. Copiii care au câștigat faza pe eparhie a Concursului național de creație creștină ‘Copilul în familie’ au fost invitați la București, pentru a fi premiați în cadrul manifestărilor prilejuite de hramul istoric al Catedralei patriarhale de mâine.

Diplome și daruri pentru 58 de copii

Premierea câștigătorilor este precedată de vernisajul expoziției de picturi ‘Botezul meu’, organizat astăzi în Sala ‘Europa Christiana’ din Palatul Patriarhiei. După vernisaj, în Aula Magna ‘Teoctist Patriarhul’, tot din Palatul Patriarhiei, participanții vor viziona un film despre desfășurarea Concursului național de creație creștină ‘Copilul în familie’ în eparhiile Patriarhiei Române. Filmul este realizat de postul de televiziune al Patriarhiei Române, Trinitas TV. La ora 16:00, copiii, alături de îndrumătorii lor, vor participa la Vecernia sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena, iar mâine vor participa la Sfânta Liturghie din zi de hram, în cadrul căreia vor rosti Crezul de pe un podium special amenajat. Menționăm că mâine, începând cu ora 7:00, la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, hramul istoric al Catedralei patriarhale, sfintele moaște ale Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena vor fi scoase în procesiune și așezate în baldachinul de pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate de către credincioși.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, toți copiii vor primi Diploma de onoare ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, împreună cu insigna ‘Crucea patriarhală, 85 de ani de patriarhat’ și un set de materiale educative creștine legate de tematica concursului. Aceeași diplomă vor primi și cei 58 de preoți care i-au îndrumat.

Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de ierarhi ai Sfântului Sinod.

Concursul național de creație creștină ‘Copilul în familie’ se desfășoară în cadrul manifestărilor din 2011, proclamat de către Sfântul Sinod ‘Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii în Patriarhia Română’. Competiția este organizată de Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente