Examen de capacitate preoțească în Episcopia Caransebeșului

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian, Centrul Eparhial al Episcopiei Caransebeşului a găzduit marți, 17 februarie 2015, prima sesiune din acest an a examenului de capacitate preoţească, pentru absolvenţi ai facultăţilor de teologie, dornici să primească Sfânta Taină a Hirotoniei în eparhie. Organizat de Sectorul administrativ-bisericesc, examenul a avut loc în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” și a constat din două probe, a precizat Darius Herea.

La prima probă scrisă, cei 16 teologi înscrişi la examen, toți absolvenți ai studiilor universitare în teologie, au avut posibilitatea să îşi prezinte cunoştinţele teologice la disciplinele Teologie Dogmatică, Morală creştină, Drept canonic şi Administraţie bisericească. Examinarea a continuat cu probe orale de verificare a cunoştinţelor din mai multe discipline, Omiletică, Catehetică, Liturgică şi Administraţie bisericească.

Comisia de examinare a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian şi a fost formată din părinţii consilieri, membrii ai Permanenţei Consiliului Eparhial şi profesori la instituţiile de învăţământ teologic din Caransebeş. După cele două probe susținute în fața comisiei de examinare dintre cei 16 candidați, au demonstrat că sunt pregătiţi să păstorească o parohie 11 dintre ei.

„În conformitate cu prevederile Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, în fiecare an, eparhiile organizează examen de titularizare sau capacitate preoţească pentru cei ce solicită ocuparea unui post clerical la unităţile noastre bisericeşti. Se urmăreşte nu numai verificarea unor cunoștințe teoretice ci şi capacitatea de a fi un bun păstor de suflete. Astfel ne-am putut da seama în ce fel de parohii pot fi numiți cei declarați admiși și cât de mult s-ar putea implica în misiunea Bisericii”, a subliniat părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului.

Valabilitatea acestui examen de capacitate preoţească este de un an pentru cei care au obţinut media finală sub nota 9.00. Teologii care au obţinut media peste 9.00 se pot folosi doi ani de acest examen de capacitate preoţească, timp în care se pot înscrie pentru ocuparea uneia dintre parohiile vacante din Episcopia Caransebeșului. Media de promovare a examenului de capacitate preoțească este minim şapte, iar candidaţii care nu au promovat se pot prezenta la un nou examen în sesiunile următoare.

Comentarii Facebook


Știri recente