Evenimentul „Dimitrie Cantemir, contemporanul nostru de 300 de ani” a debutat la Biblioteca Sfântului Sinod

Evenimentul „Dimitrie Cantemir, contemporanul nostru de 300 de ani” a debutat la Biblioteca Sfântului Sinod cu o expoziție de carte și o sesiune de comunicări.

Expoziția de carte rară „Opera cantemiriană de‑a lungul secolelor” a fost prezentată de Arhimandritul Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.

„Debutăm cu această expoziție care va fi urmată de câteva comunicări dedicate lui Dimitrie Cantemir, teologul și gânditorul creștin, un aspect mai puțin subliniat de cercetarea românească, dar nu mai puțin important, întrucât consider că este profilul care l‑a însoțit întreaga viața”, a declarat Părintele Policarp Chițulescu.

Sesiunea de comunicări a fost deschisă de Preotul Ștefan Zară, Consilier eparhial în cadrul sectorului cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a susținut prelegerea „Effigia veritatis – apofatism și catafatism în hermeneutica ortodoxă cantemiriană”.

Prelegeri au mai susținut Oana Mădălina Popescu de la Biblioteca Academiei Române, care a vorbit despre „Acte de cancelarie din vremea Cantemireștilor păstrate în fondul BAR. O cercetare prin prisma elementelor creștine” și Ion Marian Croitoru, conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației din Târgoviște, care a adus în atenția auditorului lucrarea sa cu tema „Dimitrie Cantemir, apărător al autenticității Ortodoxiei și inițiatorul mișcării de revigorare a vieții bisericești ortodoxe și a artelor creștine în Rusia”.

Părintele Policarp Chițulescu a scos în evidență „Valori bibliofile cantemiriene păstrate în colecții din România”.

Activitățile dedicate lui Dimitrie Cantemir vor continua în seara zilei de vineri la Facultatea de Litere din Capitală cu seria de comunicări „Dimitrie Cantemir și literatura ca provocare” și concertul „Piese muzicale de Dimitrie Cantemir (1673‑1723)”, susținut de Ansamblul de muzică veche „Anton Pann”.

Sâmbătă, tot la Facultatea de Litere se va desfășura a treia și ultima sesiune a colocviului, intitulată „Dimitrie Cantemir și contextul cultural al vremii sale”.

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment!

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente