Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, despre cum să ne păzim de puterea celui rău

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. Preasfinția Sa enumerat metodele oferite de Biserică prin care ne putem păzi de puterea demonilor.

În Duminica a 23-a după Rusalii s-a citit la Sfânta Liturghie textul evanghelic despre vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor.

Preasfințitul Părinte Varlaam a explicat evanghelia citită spunând că „Mântuitorul Hristos a lăsat Bisericii o mulțime de arme la îndemâna noastră împotriva lucrării celui rău”.

„În primul rând Sfintele Taine ale Bisericii: Taina Sfântului Maslu și ungerea cu untdelemnul sfințit în cadrul acesteia au o putere extraordinară în lupta noastră împotriva celui rău”.

Prin apa sfințită pot fi alungate duhurile rele pentru că „atunci când sfințim apa ne rugăm ca ea să devină tămăduitoare trupurilor și sufletelor și să devină izbăvire de puterile cele potrivnice”.

„În special Agheasma mare sfințită în ziua Bobotezei are o putere deosebită pentru că rugăciunile și invocarea Duhului Sfânt sunt mult mai puternice”, a subliniat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Un alt instrument prin care ne putem păzi de puterea vrăjmașului este „semnul Sfintei Cruci pe care trebuie să îl purtăm la gât și să ne însemnăm mereu cu el deoarece este purtător de biruință în războiul nostru contra duhurilor necurate”.

Alte metode de păzire a trupului și sufletului sunt „postul și rugăciunea, ținând cont de cuvântul Domnului care spune: ‹Acest neam de demoni nu iese decât cu rugăciune și cu post›. Frecventarea bisericii, Spovedania prin care ne curățim de relele pe care le-am făcut la sugestia și din inspirația diavolului” sunt arme folositoare în războiul nevăzut.

„Toate acestea ne eliberează de puterea celui rău și ne ajută să cultivăm relația noastră cu Dumnezeu care a venit în lume ca să caute și să mântuiască pe cel pierdut”, a concluzionat Episcopul vicar patriarhal.

Pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a dat detalii credincioșilor prezenți în Catedrala Patriarhală despre pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

„Dumnezeu ne-a binecuvântat cu o vreme deosebit de caldă, așa că vă invităm pe cei care locuiți în București, pe cei care îl iubiți pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir ale cărui sfinte moaște vor fi aduse marți la București de la Tesalonic, cei care îl iubiți pe Sfântul Nectarie, făcătorul de minuni, și pe Sfinții Împărați Constantin și Elena să participați în aceste zile de hram, în special marți la procesiunea ‹Calea Sfinților›”.

Preasfinția Sa le-a explicat enoriașilor cum se va desfășura pelerinajul de marți de la ora 12:00. De la Catedrala Patriarhală va pleca un grup de pelerini, iar de la Catedrala Mitropolitană alt grup care se vor întâlni în Piața Unirii cu delegația din Grecia care se va alătura procesiunii.

„Trupurile celor botezați, mai ales cele ale celor care și-au sfințit viața prin rugăciune, post și nevoințe, au devenit temple sau chivote ale duhului sfânt așa cum spune Sfântul Apostol Pavel”.

„Prin atingerea sfintelor moaște noi primim de la Dumnezeu binecuvântare, harul care a sfințit viețile sfinților pe care îi cinstim și sănătate, așa cum cei care s-au atins de Mântuitorul sau de hainele Lui s-au vindecat de bolile pentru care au cerut cu multă credință să fie vindecați”.

Vezi aici programul complet al pelerinajului!

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente