Episcopul vicar Ieronim Sinaitul: Milostenia şi rugăciunea – aripile propulsiei noastre duhovniceşti din timpul Postului

„Milostenia şi rugăciunea sunt aripile propulsiei noastre duhovniceşti din timpul Postului Mare”, a spus marţi Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul după slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a oficiat în Catedrala Patriarhală din Bucureşti a doua parte a Canonului cel Mare.

La finalul slujbei, ierarhul a subliniat că „milostenia poate să ne ajute foarte mult” în urcuşul nostru duhovnicesc, dar aceasta „nu trebuie să fie arătată cu mândrie celorlalţi, ci să o facem pentru Dumnezeu şi pentru cel care are cu adevărat nevoie”.

Vorbind despre rugăciune, Preasfinţia Sa a spus, urmând cuvintele Mântuitorului Hristos, ca pe lângă rugăciunea comunitară să avem şi „o rugăciune particulară”.

Predica ierarhului a făcut referire şi la chemarea de a-L iubi pe Dumnezeu, transmisă de Domnul Iisus Hristos.

„Mântuitorul Hristos doreşte ca oamenii să fie liberi, să nu mai fie sclavi ai fricii, să nu mai fie sclavi ai păcatului. De aceea, ne cheamă la o nouă treaptă, aceea de a-L iubi pe Dumnezeu”.

„Să nu săvârşim răul numai de frica pedepsei, de frica chinurilor veşnice, ci să punem stavilă răului şi să săvârşim binele din dragoste faţă de Mântuitorul nostru Iisus Hristos Care din dragoste faţă de noi cu voia şi cu sfatul Tatălui ceresc a părăsit sânurile Dumnezeiescului Părinte şi S-a pogorât în lumea noastră şi a luat trup omenesc ca să ni Se arate nouă, să ne vorbească direct, să poarte trupul nostru, să arate că dacă omul va voi niciun păcat nu se va lipi de sufletul său şi să ne arate că prin biruinţa sa şi noi putem să fim biruitori”, a menţionat Părintele Episcop.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este citit în patru părți în primele patru zile ale Postului Mare în cadrul Pavecerniței Mari.

Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în nouă cântări.

Vezi mai multe fotografii în galeria foto!

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente