Episcopul Sebastian al Slatinei și Romanaților a explicat însemnă să fii creștin ortodox

În contextul Duminicii Ortodoxiei, prima din Postul Mare, Episcopul Sebastian al Slatinei și Romanaților a explicat ce înseamnă să fii creștin ortodox.

„Dacă la Rusalii sărbătorim ziua aniversară a Bisericii noastre, în această duminică îi prăznuim onomastica, ziua numelui − Biserica Ortodoxă – prilej potrivit să ne întrebăm: ce înseamnă să fii creștin ortodox?”, a subliniat ierarhul.

Credința în Dumnezeu, nădejdea și iubirea sunt primele trei caracteristici ale unui creștin ortodox, conform Preasfințitului Părinte Sebastian. Iubirea lui Dumnezeu trebuie să fie „din toată inima ta și din tot sufletul tău, din toată puterea ta și din tot cugetul tău” (Luca 10:27).

Un bun creștin ortodox își iubește aproapele ca pe sine, de aceea PS Sebastian îndeamnă: „Să fii asemenea samarineanului milostiv, care l-a slujit cu dragoste pe călătorul căzut între tâlhari. Să fii mărinimos precum sutașul, care s-a raportat la slujitorul său nu ca la o slugă, ci ca la un frate. Să fii generos ca Zaheu – gata să arate semenilor săi împătrită generozitate”.

Modele de pocăință pentru un bun creștin ortodox pot fi: „David, care s-a pocăit în mod exemplar pentru păcatele sale; Petru, care și-a plâns lepădarea de Domnul cu lacrimi amare și a primit, pentru aceasta, mai mare demnitate decât cea de care se lepădase; Fiul cel risipitor, care s-a întors cu umilință la Tatăl, pretinzând nu demnitatea pierdută de fiu, ci muncă de slugă; Femeia cea păcătoasă, care a spălat cu lacrimi picioarele Domnului, le-a uns cu mir de mare preț și le-a șters cu părul capului ei”.

În final, a fi ortodox, subliniază ierarhul, mai înseamnă „să postești – atât de bucate, cât și de păcate: postul stomacului, dar și postul minții, al sufletului, al simțurilor și al tuturor laturilor ființei tale; să fii milostiv cu semenii, bine știind că doar ceea ce le dăruim lor vom putea lua cu noi și dincolo; să frecventezi biserica, pentru că cine nu are Biserica de mamă nu poate avea nici pe Dumnezeu de Tată”.

„Să trăiești fără groaza morții și să mori plin de speranță în viața cea veșnică; să trăiești fără obsesia morții și să mori fără obsesia vieții, încredințat că și dacă trăim, și dacă murim, (tot) ai Domnului suntem (Rom. 14, 8), căci și viața și moartea duc tot la veșnicia Lui”, a încheiat Preasfințitul Părinte Sebastian.

„Acestea înseamnă, pe scurt, a fi ortodox!”, a concluzionat Episcopul Slatinei și Romanaților.

Abonează-te la newsletter-ul Basilica!

Foto credit: Episcopia Slatinei și Romanaților

Comentarii Facebook


Știri recente