Episcopul Macarie al Europei de Nord a slujit în satul natal împreună cu Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului

Episcopul Macarie al Europei de Nord a slujit duminică în satul natal, Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud, împreună cu Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului.

După liturghie, ierarhii au vizitat Casa Tradițională de pe Valea Țibleșului pe care Preasfințitul Părinte Macarie a donat-o Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud și care rămâne conservată pe loc, în satul natal al ierarhului.

La slujbă au participat numeroși clerici locali și credincioși români îmbrăcați în port popular veniți atât din țară, cât și din Scandinavia.

„În 1958 a început construcția acestei biserici, deci are peste 66 de ani. Este impresionant cum în timpul comunismului credincioșii au reușit să treacă peste interdicția de a-și înălța biserici și și-au asumat, din iubire față de Dumnezeu, de neam, de țară, să construiască o casă lui Dumnezeu și să se bucure de comuniunea în Liturghie împreună cu păstorii de suflete”, a spus Preasfințitul Părinte Iustin.

„Preasfințitul Macarie s-a ocupat și de folclorul din zonă și de folclor în general, în cuvinte foarte alese a descris felul în care sunt alcătuite cântările, cântecele și cum se promovează și se păstrează tezaurul sacru al ținutului.”

Slujirea a avut loc duminică, 4 august 2024, la altarul de vară al Parohiei Spermezeu. Foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

„Eu am spus că rugăciunea Preasfințitului e atât de fierbinte, încât se topesc ghețarii nordului datorită rugăciunilor fierbinți pe care le face cu credincioșii, cu preoții, cu păstorii de suflete de acolo, foarte intensă activitate, multe convertiri la Ortodoxie de oameni maturi și acesta este semnul că Sfânta noastră Ortodoxie are lucrarea Duhului Sfânt, o lucrare vie, o lucrare mărturisitoare și nimeni și nimic nu va putea opri Biserica lui Hristos, pentru că Întemeietorul ei, Mântuitorul a spus: Nici porțile iadului nu o vor birui. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!” a mai spus Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

Legături spirituale între năsăudeni și maramureșeni

„Ne bucurăm cu bucurie mare că și anul acesta Atotmilostivul Dumnezeu a rânduit să ne adunăm împreună aici, la obârșii, și să-l avem în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Iustin al Maramureșului și Sătmarului, de aici, din vecinătate, iubitor și iubit de poporul dreptmăritor pretutindeni, și mai cu seamă de noi, năsăudenii, și de localnicii de pe văile Țibleșului, pe care îl întâlnim frecvent, în mod deosebit, la slujirile euharistice de la Mănăstirea Rohia”, a declarat Preasfințitul Părinte Macarie după slujbă.

„Din vechime locuitorii acestor vetre năsăudene mergeau în pelerinaj pe jos, de aici, de la Spermezeu, de la Târlișiua, de la Căianul Mic și din celelalte localități spre Mănăstirea Rohia.”

Episcopul Macarie al Europei de Nord a slujit duminică, 4 august 2024, în satul natal, Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud, împreună cu Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului. Foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

„Eu însumi, în copilărie, am mers de câteva ori pe jos în procesiune spre Mănăstirea Rohia, unde l-am întâlnit prima oară pe Înaltpreasfințitul Justinian, dar și pe urmașul său, pe atunci starețul Iustin al Mănăstirii Rohia și mai apoi Episcopul Vicar și Episcopul eparhiot al acestei străvechi eparhii din nordul Transilvaniei și al țării noastre”, a spus Episcopul Europei de Nord.

Distincții pentru slujitorii comunității

Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului le-a conferit Părinților Ioan Simion Buta și Teodor Mureșan, actualul și fostul paroh, Crucea „Justinian Arhiepiscopul”.

„Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate, pentru această frumoasă și minunată zi de praznic și de sărbătoare a comunității noastre. Sărbătorim în acest an 50 de ani de la sfințirea bisericii parohiale și am avut bucuria ca acest eveniment să fie înfrumusețat prin prezența Părintelui Episcop Iustin al Maramureșului și Sătmarului și al Părintelui Episcop Macarie al Europei de Nord”, a spus Părintele Ioan Simion Buta.

„Îl rugăm pe Dumnezeu ca părinților episcopi să le dea sănătate, sporire în activitatea pe care o desfășoară și-i așteptăm cu bucurie când vor mai putea reveni în mijlocul nostru. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Cei doi ierarhi l-au încadrat pe Vasile Drăgoi, tatăl Preasfințitul Părinte Macarie al Europei de Nord, duminică, 4 august 2024. Foto credit: Facebook / Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

După liturghia oficiată la biserica parohială din Spermezeu, ierarhii au vizitat casa tradițională salvată de Episcopul Europei de Nord.

Aceasta este o gospodărie țărănească din perioada interbelică, alcătuită din casă de locuit, șură mare și grajd, cărora, după Al Doilea Război Mondial, li s-a adăugat o bucătărie de vară cu cuptor de pâine.

Parohia Spermezeu numără 1500 de credincioși dintre care aproximativ 300 plecați la muncă în străinătate.

Foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului / Arhid. Vasile Pop

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente

Congresul Național „Hristos Împărtăşit Copiilor” are ca temă tradiția și noutatea în activitatea catehetică parohială

Activităţile catehetice desfășurate de Biserică prin intermediul parohiilor vor fi abordate la Congresul Naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor”, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” – Mănăstirea Caraiman în perioada 23-25…