La Catedrala Episcopală din Baia Mare, elevii seminarişti și studenţii teologi oferă în fiecare an răspunsurile la slujba Canonului Mare, într-un stil recomandat de Arhiepiscopul Justinian Chira și cu origini basarabene. Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului a elogiat luni seară maniera de cânt.
Preasfinția Sa a subliniat că versiunea predată de Arhiepiscopul Justinian la Mănăstirea Rohia a fost adusă în zona Maramureșului de călugării din Basarabia, care au studiat Teologia la Cernăuţi.
„E foarte duioasă şi foarte plăcută auzului şi mult îndemnătoare spre starea de căinţă, de plânsul cel duhovnicesc, care, până la urmă, ne aduce în stare de bucurie pentru plângerea păcatelor”, a spus PS Iustin.
Canonul de pocăinţă este un dialog, Canonul cel Mare, al sufletului omului păcătos cu el însuşi, cu propria lui conştiinţă, a subliniat ierarhul.
„Este, deodată, meditaţie biblică şi rugăciune de pocăinţă. Este aducerea în faţa fiecărui credincios, a fiecărui suflet a modelelor biblice care au greşit şi nu s-au căit, care au greşit şi s-au îndreptat, şi sunt arătate cele dintâi ca să fie evitate, iar cele din urmă ca să fie urmate”.
„Este plină Catedrala în cele patru zile ale Canonului şi apoi toată perioada Postului Mare”, a remarcat Episcopul Maramureșului.
„Părinţii Catedralei le stau la dispoziţie şi este o atmosferă duhovnicească intensă, aşa cum se cuvine să fie, pregătitoare pentru darul cel mare al Luminii Învierii lui Hristos şi darul cel sfânt, cutremurător al veştii că Hristos a Înviat, pe care ne pregătim s-o auzim după cele şapte săptămâni de post”.
Canonul Mare al Sfântului Andrei Criteanul se oficiază în primele patru zile din Postul Paștilor în patru părți, în cadrul Pavecerniței Mari și, integral, miercuri, în săptămâna a cincea din Postul Mare.
Sursă foto: Facebook / Episcopia Maramureșului și Sătmarului