Episcopul Italiei: Ajunăm și de Liturghie, și de a ne întâlni, și de a ne îmbrățișa, dar rămânem uniți

În contextul epidemiei de coronavirus, Episcopul Siluan al Italiei a fost invitatul Părintelui Teodor Gradinaciuc la Radio Trinitas într-un interviu telefonic difuzat sâmbătă dimineață, 14 martie 2020.

Ierarhul a vorbit despre amploarea epidemiei, despre starea de apăsare și de constrângere din Peninsulă, dar a semnalat că perioada aceasta este și o oportunitate pentru românii ortodocși de a rămâne uniți.

„Perioada aceasta ne dă o oportunitate să ținem aproape. Am avut la începutul săptămânii trei serii de conferințe online cu clericii noștri în care am putut să comunicăm, să împărtășim idei, soluții pe care să le aplicăm în această perioadă în așa fel încât să continue cateheza cu copiii, comunicarea cu credincioșii în ciuda faptului că bisericile nu sunt accesibile decât persoană cu persoană care poate să intre eventual să se roage în drum spre serviciu sau spre magazin”.

Preasfinția Sa a precizat că prin mijloacele tehnice preoții țin legătura cu credincioșii și se roagă împreună sau participă la cateheze.

„Încercăm să rămânem uniți și să avem, pe de altă parte, o privire atentă asupra celor izolați, care nu au voie să iasă din casă (…) Cineva să le facă o cumpărătură și să le lase la ușă sau să le dea un telefon să îi asculte puțin în îngrijorarea și în durerea lor. Și în felul acesta să se poată merge înainte în conștiința că Biserica este prezentă, că Dumnezeu este cu noi, că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu ne acoperă și ne păzește cu Acoperământul ei”.

„Biserica este o realitate duhovnicească ce nu depinde de granițele impuse de oameni”, a subliniat Episcopul Ortodox Român al Italiei.

„Biserica, o realitate metafizică, o realitate care depășește timpul și spațiul își păstrează esența ei. «Voi sunteți Trupul lui Hristos», zice Sf. Ap. Pavel «și fiecare mădulare în parte». Domnul spune: «Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul veacurilor»”.

„Experiențele trecutului și chiar cele mai recente, experiențele închisorilor unde oamenii chiar erau constrânși și nu puteau să își manifeste liber credința, ne sunt exemple prin care ne întărim și ne încurajăm că oamenii pot să își trăiască credința în condiții mult mai constrângătoare și mai severe decât cele în care trăim noi”.

Liturghia are caracter cosmic

„Dumnezeiasca Liturghie pe care Preotul o săvârșește constrâns de autoritățile locului doar cu cântăreții sau poate doar cu preoteasa care cântă acolo, cu ușile închise, ea are un caracter cosmic. Nu se pierde caracterul cosmic pentru că e slujită doar de doi sau trei”, a spus ierarhul.

Preasfințitul Părinte Siluan a explicat că Liturghia păstrează caracterul universal și nu are impact doar asupra celor pomeniți sau a celor  prezenți.

„Chiar dacă poporul nu poate să vină, el este îmbrățișat de Mântuitorul Hristos și este parte din Trupul Lui prin dumnezeiasca Liturghie pe care preotul și o persoană sau două o slujesc acolo”.

„Ne rugăm lui Dumnezeu să putem să ne întărim în cele dinlăuntru. Suntem constrânși în cele din afară, dar este o oportunitate nemaiîntâlnită până acum ca să ne adunăm și să creștem în cele dinlăuntru”.

„E foarte important să păstrăm elementele identitare ale credinței noastre în orice condiții”, a precizat Preasfinția Sa.

„Rugăciunea ne încurajează, ne întărește ca să putem să mergem înainte și ca să nu ne lăsăm abătuți în momentele acestea pentru că avem ajutor și împreună-rugătoare pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pe Sfinții Arhangheli, Sfântul Arhanghel Rafael, care este Arhanghelul vindecării, pe atâția sfinți tămăduitori, pe sfinții noștri îngeri păzitori. Nu suntem singuri”, a subliniat ierarhul.

”Ajunăm și de Liturghie…

„Mergem înainte în condițiile date. Da, ajunăm. Și de Liturghie ajunăm, și de a ne întâlni unii cu ceilalți, ajunăm și de a ne îmbrățișa, ajunăm și de a ne împărtăși și de a putea să ne bucurăm împreună cum ne bucuram la atâtea festivaluri”.

Ascultă interviul integral:

Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor din Italia: „să întărim sistemul imunitar sufletesc”

Lumea întreagă are privirea virtuală îndreptată spre Italia în aceste zile. În același timp, România întreagă are privirile îndreptate spre românii din peninsulă. Mulți au chiar și degetele îndreptate spre ei….Însă în cautarea zadarnică a unor vinovați, am uitat că cei mai mulți dintre românii plecați în Italia au rămas acolo, în case care nu le aparțin, printre oameni pe care nu-i cunosc așa cum îi știu pe cei de acasă. Sunt blocați în case, pot ieși doar pentru cumpărături de strictă necesitate și doar după ce semnează o declarație pe propria răspundere. Cum se descurcă în aceste condiții frații noștri? Cum trăiesc, cum s-au organizat, cum se roagă și ce putem face noi pentru ei? Care este situația acum în peninsulă? Sunt întrebări la care a răspuns, la Radio Trinitas, în această dimineață, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Italia. Un interviu realizat de preotul Teodor Gradinaciuc.

Publicată de Radio TRINITAS pe Sâmbătă, 14 martie 2020

Foto credit: Familia Ortodoxă

Comentarii Facebook


Știri recente