Episcopul Ignatie: Nu este cinste mai mare pentru făptura omenească decât aceea de a sta la masă cu Dumnezeu

Episcopul Ignatie a slujit duminică la biserica „Sfinții Voievozi” din municipiul Huși.

Ierarhul le-a vorbit credincioşilor, pornind de la Pilda celor chemați la cină, despre onoarea de a sta la masă cu Dumnezeu.

„Dacă noi răspundem invitaţiei lui Hristos de a participa la Liturghie și de a ne împărtăși cu Trupul și Sângele Lui, suntem oameni fericiţi, stăm la masă cu Dumnezeu”.

„Nu este cinste mai mare pentru făptura omenească decât aceea de a sta la masă cu Dumnezeu și de a se hrăni cu Hristos, Dumnezeu-Omul, Care ni Se dăruiește, în Sfânta Împărtășanie”.

„Oricât de mult am posti, oricât de mult ne-am ruga și oricât de buni am fi, niciodată noi nu-L merităm pe Dumnezeu. Cel care va spune acest lucru, este plin de sine și nu poate să se apropie de Cel care este Smerenia absolută, fiinţială. Dumnezeu vrea să-i aibă în preajma Sa pe cei smeriţi”, a afirmat Părintele Episcop.

Episcopul Huşilor a explicat că „nevrednicia care ne ţine departe de Hristos, de ospăţul credinţei, așa cum îl numește Sfântul Ioan Gură de Aur, este o nevrednicie diabolică, pentru că ne ţine departe de Hristos”.

„Nu ne dăm noi vrednicia, nu e ca un premiu pe care îl primim, după un anumit efort ascetic pe care l-am depus, ci este darul lui Dumnezeu”.

„El ne dăruiește vrednicia de a ne împărtăși, de a participa, în mod concret, la ospăţul credinţei – acest prânz pe care ni-l dă Dumnezeu, ori de câte ori participăm la Sfânta Liturghie”.

Părintele Episcop a subliniat că deşi în timpul perioadei de postire oamenii au tendinţa de a da vina pe diavol pentru ispitele ivite, nu e tot timpul valabil acest lucru.

„Noi avem specialitatea de a da vina, tot timpul, pe diavol sau, când este perioada postului, spunem senini: ispita postului. Dar nu este ispita postului, ci este a noastră, este din noi”.

„Sigur că diavolului nu-i convine când vrem să postim sau să ne rugăm, și ne dă tot felul de gânduri, ca să ne depărteze de la ceea ce ne-am propus. Dar nu e numai vina lui. Este, mai ales, vina noastră”.

„Noi suntem cei care inventăm și ne croim ispita. În noi este ispita, în noi este păcatul, în noi este patima, și orice motiv de a sta departe de Dumnezeu”.

„Să încercăm, pe cât ne stă în putinţă, să ne analizăm pe noi înșine și să cântărim foarte bine, atunci când suntem puși să alegem între a răspunde unei invitaţii pe care ne-o face Dumnezeu și preocupările vieţii noastre cotidiene, între ceea ce este mai urgent, cu adevărat esenţial (major) pentru noi, și ceea ce este secundar, mai puţin important”, a îndemnat, în încheierea predicii sale, Episcopul Ignatie.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Urmăreşte-ne pe Twitter:@agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente