Episcopul Ignatie al Hușilor le-a explicat studenților din Iași cum trăiau teologia Sfinții Trei Ierarhi

Studenții teologi și-au cinstit luni ocrotitorii la Catedrala Mitropolitană din Iași. Episcopul Ignatie al Hușilor împreună cu Episcopul vicar Nichifor Botoșăneanul al Arhiepiscopiei Iașilor, au oficiat Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi.

Preasfințitul Părinte Ignatie le-a vorbit studenților ieșeni despre modul în care trăiau teologia Sfinții Trei Ierarhi.

„Teologia a ajuns să fie considerată o știință, punându-se foarte mare accent pe erudiție (cercetare), ceea ce nu este complet greșit. Putem să considerăm că aceasta este o raportare eronată în momentul în care înțelegem teologia doar în felul acesta, strict ca cercetare și erudiție, adică raționalizăm, parcelăm cu mintea noastră ceea ce ține de Taina lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, încercăm să-L înțelegem pe Dumnezeu din perspectiva cuvântului nostru, a gândirii noastre”.

„Sfinții Trei Ierarhi nu au făcut teologie în felul acesta. Pentru ei, teologia însemna, în primul rând, vorbirea venită de la Dumnezeu, asumată prin experiență (prin trăire), metabolizată, și apoi dăruită înspre cei pe care îi păstoreau”.

„Cu alte cuvinte, teologia era cuvântul care venea de la Dumnezeu înspre om, și omul, în urma asumării acestei cuvântări venite de la Dumnezeu, prin experiență și prin vederea Lui, o transmitea oamenilor”, a explicat PS Ignatie.

Cele două semnificații ale cuvântului „teologie”

Ierarhul a explicat cele două semnificații ale cuvântului „teologie” în accepțiunea patristică și, cu precădere, în gândirea Sfinților Trei Ierarhi.

„Prima dintre ele se referă la învățătura despre Taina Preasfintei Treimi. De aceea, Părinții pe care îi prăznuim astăzi – inclusiv Sfântul Ioan Gură de Aur, cu care noi suntem familiarizați ca având doar cuvântări cu conținut moral – fac teologie, în sensul pe care tradiția patristică ni l-a lăsat moștenire”.

„În cuvântările împotriva anomeilor, Sfântul Ioan Gură de Aur – aidoma Sfântului Vasile cel Mare și, în mod special, aidoma Sfântului Grigorie Teologul – înțelege teologia ca împărtășire de viața Preasfintei Treimi”, a exemplificat Episcopul Hușilor.

„A doua accepțiune a acestui termen este aceea de vedere a lui Dumnezeu – cunoașterea ca vedere (teoptie). Sfinții Părinți și, în mod special, Sfinții Trei Ierarhi, nu au făcut teologie, proptindu-se doar pe un anumit palet al minții lor, ci teologia lor era izvorâtă din cunoașterea vieții Preasfintei Treimi, vederea și contemplarea Preasfintei Treimi”, a subliniat Preasfinția sa.

La final, Preasfințitul Părinte Ignatie i-a îndemnat pe studenții ieșeni să ia aminte „la modul cum Sfinții Trei Ierarhi au înțeles să facă teologie – din perspectiva lui Dumnezeu; sau cum Domnul Însuși i Se descoperă omului – nu cum am vrea noi, după mintea noastră, după cunoștințele pe care le acumulăm sau bibliografia pe care o putem stăpâni, ci după cum vrea El să ni Se descopere, cum vrea să ne aprindă inima, și după cum El Însuși ne vorbește, tâlcuindu-ne cele ce țin de viața duhovnicească”.


La momentul Chinonicului, a ținut o predică studentul Stelian Moldoveanu, aflat în anul 4 de studii la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași.


Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente