Episcopul Caransebeșului, la mormântul lui Tata Oancea. 140 de ani de la naștere

Episcopul Lucian al Caransebeșului a oficiat duminică o slujbă de pomenire la mormântul omului de cultură bănățean Petru Encovetti Oance, numit și Tata Oancea (1881-1973).

Duminică, ierarhul a liturghisit în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul Vasiova al orașului Bocșa, lăcaș care deține una dintre catapeteasmele sculptate de Tata Oancea.

„După comemorarea de la biserică, ne-am deplasat într-o frumoasă procesiune spre cimitirul din Bocșa Vasiova. Chiar în fața mormântului poetului popular Tata Oancea, am săvârșit o slujbă de pomenire, mai ales că ne aflăm în Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul, valoarea liturgică și culturală a cimitirelor din Patriarhia Română”, a relatat PS Lucian pentru Trinitas TV.

„În 29 august, anul acesta, s-au împlinit 140 de ani de la nașterea acestui poet popular, sculptor, dar și cercetător al tradițiilor populare, cel care a marcat, pentru totdeauna, viața culturală din acest oraș”, a subliniat Preasfinția Sa.

Cine a fost Tata Oancea

Bocșa și-a denumit atât Liceul cât și Biblioteca orășenească „Tata Oancea”.

„Tata Oancea este cunoscut în tot Banatul ca unul dintre cei mai importanți artiști țărani, un autodidact, care, deși nu făcea parte din elita intelectualității Vasiovei, Tata Oancea a creat un fenomen”, a explicat managerul Bibliotecii Orășenești, Gabriela Șerban.

„A realizat singur, timp de 20 de ani, o revistă, denumită Vasiova, în paginile căreia există mărturii ale istoriei locale, poezii, proză, fiind și unul dintre scriitorii vasioveni. De asemenea, a realizat și câteva dintre iconostasurile din bisericile bănățene”.

„Cumpăra cărți cu kilogramele, cărți pe care le și citea, compunea poezii, scria și povestea, acesta fiind modul său de a-și depăși condiția și de a răspândi lumină, cum spunea el atunci când pleca cu revista prin împrejurimi: «A venit Tata Oancea să vă aducă lumină!», lumina prin cultură, prin carte. Prin comemorarea lui, încercăm să ducem mai departe lumina, și iată că, la 140 de ani de la nașterea sa, lansăm o nouă serie editorială, care cuprinde jurnale ale lui Tata Oancea”, a mai spus Gabriela Șerban.

Manifestarea a continuat, în a doua parte a zilei, cu proiecția de film „Tata Oancea” și prezentarea seriei editoriale realizate de Vasile Bogdan și Gheorghe Jurma, intitulată „Eu, Don Quijote al Banatului – Fantastica viață a lui Tata Oancea”.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital de poezie scrisă de Tata Oancea, susținut de membrii Centrului Catehetic „Vasiova”.

Evenimentul a fost o mărturie a dăinuirii sale peste veacuri, dar și o dovadă că urmașii săi îi împlinesc cel mai de preț îndemn lăsat ca moștenire viitoarelor generații: „Munciți, cetiți, călătoriți!”.

Vezi mai multe fotografii de la eveniment pe site-ul oficial al Eparhiei.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente

PS Ignatie: De ce trăim stări de anxietate?

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. La predică, ierarhul explicat pasajul evanghelic Despre grijile vieții, accentuând modul simplu în care omul ar trebui se raporteze la…