Episcopii ortodocşi din Germania pregătesc jubileul de 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic, în 2025

Împlinirea a 1700 de ani de la organizarea primului Sinod Ecumenic va fi serbată de ortodocşii din Germania, în 2025. Decizia de a marca evenimentul istoric de la Niceea a fost adoptată la ultima întâlnire a Adunării Episcopilor Ortodocşi Canonici din Germania, desfăşurată la Bonn, luna trecută.

Programul manfestărilor va fi stabilit, cel mai probabil, la şedinţa din 2021 care va avea loc în Köln.

În cadrul întâlnirii din 9 octombrie, prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Augustin, Mitropolitul Germaniei și Exarhul Europei Centrale (Patriarhia Ecumenică), au fost discutate aspecte privind viaţa comunităţilor religioase în timpul pandemiei de coronavirus. A fost evocată personalitatea părintelui Mircea Basarab, reprezentant marcant al diasporei româneşti din Germania, şi au fost prezentate diferite rapoarte de activitate pe comisii.

Delegatul Bisericii Ortodoxe Române la întâlnire a fost Pr. Cătălin Preda de la Parohia Bonn.

Sinodul de la Niceea

Sinodul I Ecumenic, prima adunare a episcopilor din întreaga Biserică, a rămas în istorie ca un model privind adoptarea deciziilor majore care privesc dreapta credință și unitatea Bisericii.

La acest Sinod au fost combătute ereziile vremii, printre care și învățătură greșită a lui Arie. De asemenea, la acest Sinod au fost formulate primele articole ale Simbolului de Credință.

Sinodul s-a desfăşurat în anul 325, în orașul Niceea şi a fost convocat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente