Ediția a IV-a a concursului „Scriitorul meu preferat”, la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” – Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în a patra zi a activităților extracurriculare din cadrul Săptămânii altfel, joi, 21 aprilie 2016, începând cu ora 10:00, în sala festivă a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, s-a desfășurat a IV-a ediție a concursului „Scriitorul meu preferat”, înscris de anul acesta în Calendarul activităţilor educative regionale şi interregionale, la poziţia 286, a precizat Pr. Prof. Alin Sonea.

Proiectul își propune să promoveze valorile culturii naționale, să cultive interesul pentru teatru, artă și personalitățile literaturii române, să dezvolte o atitudine pozitivă față de comunicare și încrederea în propriile calități de transmitere a unui mesaj.

Concursul s-a desfășurat pe trei secțiuni principale: prezentare PPT a aspectelor biografice ale scriitorului ales, expoziție inspirată de acești scriitori și opera lor și dramatizare – momente, scenete având drept text-suport operele personalităților alese.

Astfel, în cadrul primei secțiuni, eleva Monica Marincaş din clasa a VIII-a A, de la Liceul Ortodox, pregătită de doamnele prof. Carmen Lazăr şi prof. Mirela Rus, a prezentat materialul despre Ion Creangă, în timp ce elevul clasei a XI-a J de la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia”, Paul Paşcalău, coordonat de prof. Corina Budurean şi prof. Ioana Maria Tomescu, a făcut o incursiune în viaţa şi opera lui Ion Luca Caragiale. În încheierea acestei secțiuni, elevul clasei a X-a, Mirel Fanya, de la Liceul Ortodox  „Episcop Roman Ciorogariu”  a descris personalitatea dramaturgului Marin Sorescu, fiind îndrumat de doamna prof. Ramona Urdea.

La secțiunea dramatizare, aceleași școli, prin reprezentații lor, au pus în scenă momente din operele scriitorilor amintiți.

Prima trupă de teatru, reprezentanții clasei a V-a B de la Liceul Ortodox, au realizat o interpretare inedită a momentelor principale din romanul „copilului universal” din opera Amintiri din copilărie, de Ion Creangă. Sceneta a fost intitulată sugestiv ,,Un boţ de humă”. Elevii implicați: Patricia Reştea, Andrei Borodan, Jasmine Ilisie, Claudiu Vulturar, Luis Copil, Lorenzo Ciorescu,  Dario Bora,  Vivien Bonca, Rudolf Nagy, Gabriela Gui, Denis Drăgan, Denisa Ţuţu, Marian Goncze, Mark Kovacs şi Cătălina Sule au fost coordonați de profesoarele Mirela Rus şi Codruţa Caracoancea. Decorul a  fost realizat de doamna prof. Laura Baidoc.

O altă trupă de tinere speranțe de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea  a pregătit o piesă originală, intitulată ,,Lavanda”, scrisă de eleva Iulia Belea. Trupa Flora Fun, alcătuită din Iulia Belea, Andreea Rogoveanu, Natalia Paşcalău, Andrei Pup şi Eli Puşcaş, a fost coordonată de prof. Otilia Bejan. Elevii de la Colegiul Tehnic ,,Traian  Vuia”, clasele XI-XII, au realizat un moment inspirat de schiţa Petiţiune, de I. L. Caragiale. Au pregătit sceneta elevii Dorin Oltean, Marian Oltean, și Cătălin Selegean, împreună cu doamnele profesoare Corina Budurean şi Ioana Maria Tomescu.

Ultima dramatizare l-a avut în distribuție pe elevul Paul Oros din clasa a XII-a de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, care a susţinut un monolog din drama  „Iona” de  Marin Sorescu.

În timp ce a avut loc deliberarea premiilor de către juriu, s-a desfășurat un program artistic, ce a constat din interpretări vocale ale unor melodii foarte îndrăgite, de către eleva Monica Marincaș de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, iar Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, dirijat de Părintele Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, a interpretat câteva piese din repertoriul religios și patriotic, spre încântarea celor prezenți.

La final, doamna Viorica Cherteș, președinte AFOREO, a făcut premierea câștigătorilor de la fiecare secțiune și i-a felicitat pe toți participanții, iar Părintele Prot. Prof. Radu Rus, directorul liceului, a subliniind faptul că fiecare participant este câștigător prin experiența dobândită în urma participării la un astfel de concurs, care le-a dat posibilitatea candidaților de a-și pune în valoare talentul și de a-și cunoaște capacitățile personale.

Comentarii Facebook


Știri recente