Ediția 2022 a Seminarului de Medicină și Teologie a avut tema „Adevărul creștin în practica medicală”

„Adevărul creștin în practica medicală” a fost tema celei de a XXI-a ediții a Seminarului Internațional de Medicină și Teologie, desfășurată online marți, pe platforma Zoom, cu participarea a trei ierarhi: Mitropolitul Clujului, Episcopul Europei de Nord și Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Au mai participat prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, și zeci de cadre universitare, medici, psihologi, studenți, precum și public.

Părintele Mitropolit Andrei a deschis lucrările cu o rugăciune de binecuvântare și a vorbit despre Mântuitorul Iisus Hristos ca Adevărul absolut. Ierarhul i-a felicitat pe cei implicați în organizarea manifestării, pentru inițiativă, perseverență și pentru alegerea temei de actualitate.

În prima parte a simpozionului, participanții au dezbătut tema „Nevoia de adevăr în știință și teologie”. Preasfințitul Părinte Macarie a avut o prezentare intitulată „Terapie duhovnicească și terapie medicală: complementarități, distincții, contradicții”.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a vorbit despre „Cunoștința adevărului în veacul de acum și viața veșnică”, iar rectorul Universității Babeș-Bolyai a susținut un referat cu titlul „Adevărul în cercetare”. Dr. Vasile Astărăstoae a prezentat o lucrare despre „Medicul creștin în vremurile prezente”.

Evenimentul s-a desfășurat în continuare pe șapte secțiuni:

1) Impactul medicinei contemporane asupra profesioniștilor din domeniu;
2) Psihologie și Sociologie;
3) Terapia medico-spirituală;
4) Probleme bioetice în practica medicală;
5) Medicină și credință, o incursiune în istorie;
6) Artă sacră;
7) Inginerie Medicală.

„Creştinii susţin că moartea reprezintă «momentul culminant al vieţii», cel spre care tinde fiinţa umană, chiar dacă cu teamă, pentru a i se releva misterul propriei vieţi. Trăim într-o lume în care moartea «bună» este considerată cea fără suferinţe, cea brutală, care vine dintr-o dată, şi dacă este posibil în mod inconştient… O lume în care, în loc să privim în faţă realitatea morţii şi să o trăim, fugim. Această concepţie asupra morţii ne face să minţim adeseori şi să nu spunem întotdeauna bolnavului adevărul”, a declarat în cadrul lucrărilor prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, medic și profesor de Bioetică creștină la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

„Indiferent de modalitatea prin care încercăm să comunicăm cu pacientul, avem obligaţia de a nu ascunde bolnavului şi familiei acestuia gravitatea situaţiei în esenţa ei, mai ales atunci când înainte de moarte sunt de luat decizii importante. În plus, fiecare dintre noi avem dreptul de a fi ajutaţi să ne pregătim”, a adăugat dr. Mircea Gelu Buta, inițiatorul și principalul organizator al Seminarului Internațional de Medicină și Teologie.

„În conceptul de medicină creştină se afirmă «Adevărul fără iubire ucide!» Cu alte cuvinte, dragostea cu care este înconjurat cel aflat în suferinţă, decide timpul (când) şi modul (cum) şi, cât de mult poate fi dezvăluit adevărul”, a mai avertizat dr. Mircea Gelu Buta.

Printre participanții din țară și din străinătate s-au mai numărat: arhim. prof. Teofil Tia (Cluj-Napoca), pr. prof. Ioan Chirilă (Cluj-Napoca), prof. dr. Vasile Astărăstoae (Iași), prof. dr. Adrian Opre (Cluj-Napoca), prof. dr. Pavel Chirilă (București), pr. prof. Ștefan Iloaie (Cluj-Napoca), F. Chatzinikolaou (Tesalonic, Grecia), Todor Encev (Bulgaria), prof. dr. Beatrice Gabriela Ioan (Iași), dr. Codrin-Horea Rebeleanu (Bistrița) și alții.

Lista completă și temele abordate AICI

Lucrările prezentate vor fi publicate, la fel ca în fiecare an, în volumul „Medicii și Biserica”.

Manifestarea științifică a fost organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Asociația Medicală Română – Filiala Bistrița-Năsăud, Centrul de Bioetică UBB  Cluj-Napoca, Societatea Română de Bioetică, Societatea Română de Istoria Medicinii și Societatea Națională de Inginerie Medicală și Tehnologie Biologică.

Sursa foto: Zoom meetings

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente