Duminica Ortodoxiei sărbătorită în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Ca în fiecare an, la Duminica Ortodoxiei, în Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au desfăşurat ample manifestări liturgice şi cultural-misionare dedicate cinstirii icoanelor în Biserica Ortodoxă.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, programul a început prin procesiunea cu icoane realizate de tineri elevi seminarişti şi a continuat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de preoţi şi diaconi, de numeroşi copii, tineri şi credincioşi gălăţeni, după cum a precizat Părintele Gabriel Molocea, Consilier misionar şi mass-media.

La momentul liturgic potrivit, tinerii iconari au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, după care, pe solee, au prezentat credincioşilor prezenţi icoanele lor.

În continuarea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a binecuvântat tradiţionala procesiune cu icoane, de la Catedrala Arhiepiscopală până la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Aici, în Sala de Expoziţii Temporare “Sergiu Dumitrescu”, corurile reunite ale Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ şi Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi au deschis programul printr-un mini-concert de imne specifice Postului Mare.

În continuare, a fost vernisată expoziţia de icoane, intitulată „2016 – Anul omagial al educaţiei creştine a tineretului ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti, în Patriarhia Română”.

Un moment deosebit, l-a constituit prezentarea unor icoane-mozaic din piatră sau din seminţe legumicole, asupra cărora nu s-a intervenit cu mijloace specifice picturii iconografice.

Culorile şi formele naturale ale seminţelor şi pietrelor-mozaic, într-o armonie desăvârşită, au arătat frumuseţea Împărăţiei lui Dumnezeu în chipurile sfinţilor Săi.

Lucrările iconografice au fost realizate de copii şi tineri de la Centrele parohiale pentru tineret din Lieşti şi Barcea, judeţul Galaţi, „Clubul Copiilor“ din Tecuci, „Palatul Copiilor“, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin“, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“, secţia patrimoniu şi pictură bisericească, Facultatea de Arte din municipiul Galaţi, dar şi de către tineri brăileni care studiază artele în cadrul cursurilor organizate de Palatul Copiilor şi Liceul de Artă din cel de-al doilea mare municipiu al Eparhiei Dunării de Jos.

Ca semn al aprecierii şi încurajării pentru talentul şi pasiunea lor, tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, diploma „Icoana – frumuseţe a Ortodoxiei“, precum şi importante premii care au constat în seturi de icoane – model, seturi de acuarele şi pensule, precum şi blaturi pentru icoane.

În încheiere, chiriarhul locului a vorbit despre însemnătatea şi rolul icoanelor în biserici şi în casele credincioşilor şi a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în înfrumuseţarea acestei zile.

Comentarii Facebook


Știri recente