Duminica Ortodoxiei, la Catedrala arhiepiscopală din Buzău

La Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău, sute de credincioşi au participat, în Duminica Ortodoxiei, 1 martie 2015, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit în treapta de diacon pe teologul Cristinel Bardaş, după cum ne-a precizat Dragoş Olteanu.

La momentul chinonicului, a fost citită Scrisoarea pastorală a Sfântului Sinod adresată clerului şi credincioşilor ortodocşi români de pretutindeni, cu ocazia sărbătorii Ortodoxiei şi a organizării colectei pentru Fondul Central Misionar.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu“ a Catedralei arhiepiscopale.

În cuvântul rostit la sfârşitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a evidenţiat importanţa educaţiei religioase în formarea personalităţii elevului.

„Biserica, prin preoţi şi ierarhi, îi îndeamnă pe părinţi, pe bunici şi pe cei în grija cărora au fost lăsaţi copiii de către părinţii plecaţi în străinătate să nu rămână acasă, nepăsători, pentru că se vor face vinovaţi şi faţă de copii, şi faţă de Dumnezeu, ci să se ducă la şcoală şi să-i înscrie pentru ora de Religie. Să nu dăm satisfacţie acestor iconomahi ai zilelor noastre, acestor luptători împotriva credinţei şi a Bisericii, întrucât ar avea de pierdut copilul dumneavoastră. În condiţiile în care se predă Religia în şcoală şi se întâmplă câte se întâmplă în lumea aceasta, din ce în ce mai bolnavă din punct de vedere spiritual, ce s-ar întâmpla dacă s-ar elimina cu totul ora de educaţie religios-morală, întemeiată pe credinţa pe care noi am primit-o prin Taina Sfântului Botez? Este firesc şi este dreptul frăţiilor voastre să doriţi ca fiii şi fiicele dumneavoastră să continue şi în şcoală educaţia religioasă pe care au primit-o din momentul Botezului şi până când au intrat pe băncile şcolii“, a spus Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

Ca semn de preţuire şi recunoaştere a implicării lor în activitatea educaţională, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oferit, la final, distincţia eparhială „Episcopul Dionisie Romano“ unor reprezentante ale APOR Buzău: Maria Ioniţă – preşedinte, Florina Popescu – secretar, precum şi unor cadre didactice din judeţ: Olguţa Negoiţă – profesor de Religie şi director adjunct la Liceul Pedagogic „Spiru Haret“ din Buzău, Neluţa-Mirela Furtună – profesor de Religie la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“ din Nehoiu, Gabriela Marinescu – profesor de Religie la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Râmnicu Sărat şi Ecaterina Tudose – profesor de Limba şi literatura română la Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman“ din Buzău.

Comentarii Facebook


Știri recente