Duminica Ortodoxiei la Caransebeș

Duminica Ortodoxiei a fost sărbătorită în mod deosebit la Caransebeş. Sărbătoarea a început printr-o procesiune de la Centrul eparhial la Catedrala episcopală. Alături de soborul slujitor, au participat elevi seminarişti, copii şi tineri din cele 12 centre de tineret ale episcopiei, cu toţii purtând în mâini icoane.

În continuare, la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi, foarte mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.

„Am mărturisit prin acțiune și rugăciune dreapta credință, închinarea la sfintele icoane așa cum ne-au învățat Sfinții Părinți de la cele şapte sinoade ecumenice. Așadar, din anul 843 până astăzi, poporul binecredincios mărturisește dreapta credință și îi învață pe oameni să se închine sfintelor icoane, căci ele sunt ferestre spre cer. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să răsplătească osteneala fiecăruia și să ne ajute să parcurgem și celelalte săptămâni ale Postului Mare ca astfel cu bucurie să ne închinăm Patimilor Mântuitorului Iisus Hristos și Învierii celei de a treia zi”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Totodată, din încredinţarea ierarhului, părintele arhimandrit Constantin Timiş, vicar eparhial, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, îndemnând credincioşii să sprijine activitatea Bisericii Ortodoxe Române prin susţinerea colectei pentru Fondul Central Misionar.

La sfârșitul Sfintei Liturghii părintele Daniel Alic, consilier cultural a dat citire scrisorii pastorale a Preasfinţitului Lucian pentru susținerea învățământului religios din școlile Episcopiei Caransebeșului, scrisoare care s-a citit și în celelalte biserici ale eparhiei.

De asemenea, în prima săptămână din Postul Mare, Preasfinţitul Părinte Lucian, a săvârşit vineri, Liturghia Darurilor înainte sfinţite la Catedrala episcopală, în prezenţa elevilor seminarişti şi a studenţilor teologi, de la şcolile teologice din Caransebeş, precum şi a unui număr mare de credincioşi.

În sâmbăta Sfântului Teodor, Preasfinţitul Episcop Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, la Catedrala episcopală din Caransebeş. La Sfânta Liturghie au fost prezenţi elevi seminarişti şi studenţi teologi, foarte mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. În prezenţa multor credincioşi chiriarhul a oficiat şi slujba Parastasului de obşte, potrivit tradiţiei.

Tot în aceeaşi zi, ierarhul a vizitat biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din municipiu, unde se află cimitirul istoric al eparhiei. Preasfinția Sa a oficiat o slujbă de pomenire la mormintele celor care au fost mari păstori de suflete, ierarhi ai Caransebeşului și personalităţi de seamă pentru istoria întregului Banat.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea şi Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente