Duminica Ortodoxiei în imagini: Chemați să arătăm frumusețile spirituale ale Ortodoxiei

Duminica Ortodoxiei și victoria Bisericii asupra ereziei iconoclaste au fost sărbătorite prin procesiuni cu sfinte icoane de credincioșii români din țară și străinătate.

Cinstirea sfintelor icoane este unul dintre aspectele centrale ale tradiției și spiritualității ortodoxe. Icoanele nu sunt înțelese ca simple reprezentări artistice, întrucât nu ne închinăm materiei din care este confecționată icoana.

La Catedrala Patriarhală, după Sfânta Liturghie, a avut loc o procesiune cu icoane condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care a aniversat 34 de ani de arhierie.

Preafericirea Sa a subliniat că „suntem chemați să mărturisim dreapta credință în pofida tuturor curentelor de rătăcire, de dezorientare și de relativizare a adevărului. Suntem chemați, de asemenea, să arătăm frumusețile spirituale și duhovnicești, morale, liturgice și filocalice ale Ortodoxiei”.

„Dumnezeu nu este numai Binele și Adevărul, ci și Frumusețea cea negrăită a slavei”, a subliniat Părintele Patriarh.

Duminica Ortodoxiei la Patriarhia Română. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Procesiuni au fost organizate la Iași, Suceava, Cluj, Arad, Galați, Caransebeș și Baia Mare, precum și în mai multe comunități parohiale din diaspora. De asemenea, eparhiile au mai relatat despre procesiuni în localitățile rurale precum: Valea Șoșii din Bacău, Hălchiu și Gura Râului din Sibiu ș.a.

La Iași, la finalul procesiunii cu sfintele icoane, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a vorbit despre identitatea ortodoxă.

„A fi creștin ortodox înseamnă a fi în duh și-n adevăr, dincolo de literă și formalism, de forma fără conținut, dincolo de orice superficialitate”.

Procesiune cu sfinte icoane la Catedrala Mitropolitană din Iași. Foto credit: Doxologia.ro

O procesiune similară, condusă de ierarhii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a avut loc și la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

La Cluj, duminică seară, în ajunul sărbătorii Bunei Vestiri, elevii de la Colegiul „Mitropolitul Nicolae Colan” l-au întâmpinat cu icoane în mâini pe Înaltpreasfințitul Părinte Andrei la Catedrala Mitropolitană din Cluj și au participat la slujba Vecerniei Mari.

Elevii Colegiului „Mitropolitul Nicolae Colan” împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei la Catedrala Mitropolitană din Cluj. Foto credit: Mitropolia Clujului

La Galați, tinerii și copiii au mers în procesiune cu icoane pe străzile orașului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian. Ceremonia a început la Catedrala Arhiepiscopală și a continuat până la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, unde a avut loc vernisarea unei expoziții de icoane, schițe și desene dedicate Anului Omagial 2024.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Totodată, pentru a marca Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a sfințit duminică o troiță edificată pe esplanada din fața Catedralei arhiepiscopale, moment la care credincioșii au venit cu icoane și prapuri.

Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

În Baia Mare, Preasfințitul Părinte Iustin și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul au mers împreună cu credincioșii, după Sfânta Liturghie, în procesiune în jurul Catedralei Episcopale, timp în care ierarhii Episcopiei Maramureșului și Sătmarului au rostit ectenii.

La Catedrala episcopală din Tulcea a avut loc o procesiune similară, condusă de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Foto credit: Episcopia Tulcii

De asemenea, la Caransebeș, în pofida ploii, credincioșii împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian au mers în procesiune pe străzile orașului.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

În Mitropolia Ardealului au fost organizate procesiuni în localitățile Hălchiu și Gura Râului.

Procesiune cu icoane în localitatea Hălchiu. Foto credit: Mitropolia Ardealului.

Italia

În Italia au avut loc procesiuni în mai multe orașe și localități, printre care: Fiumicino, Forli, Viterbo, Torino, Verbania, Roma, Pescara și Vicenza.

La Roma, după Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Siluan, credincioșii au mers în procesiune purtând în mâni sfinte icoane.

„Ieșim și împărtășim cu lumea înconjurătoare și cu natura, cu cer și pământul, această mare bucurie și mare binecuvântare că Dumnezeu este cu noi”, a afirmat Episcopul ortodox român al Italiei.

Credincioși participând la Sfânta Liturghie oficiată la Centrul Eparhial din Roma. Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

Tot în Episcopia Italiei, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Roma, unde a adresat un cuvânt de învățătură despre importanța cinstirii sfintelor icoane.

„Să căutăm, deci, la acest prim popas duhovnicesc, să devenim icoane ale Domnului Hristos, precum și El este icoană a lui Dumnezeu Tatăl. Astăzi, fiecare dintre noi este chemat, mai cu seamă în acest post, să devină o icoană vie a Ortodoxiei «așa încât văzând faptele noastre cele bune, să slăvească pe Tatăl nostru Cel din ceruri»”, a spus Arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Germania

Duminica Ortodoxiei a fost sărbătorită de românii din München, prin participarea la Sfânta Liturghie oficiată la Așezământul Bisericesc din orașul bavarez. În timpul slujbei, cei prezenți au ținut în mâini icoane, ca mărturie vie a credinței.

„Am putut vedea astăzi cum chipul lui Dumnezeu şi al sfinţilor pe care îl privim şi pe care îl cinstim în icoane este un chip, un model al devenirii noastre, spre care trebuie să tindem tot mai mult”, a declarat Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul pe pagina personală de Facebook.

Austria

În Austria au avut loc manifestări similare dedicate sărbătoririi triumfului Ortodoxiei din anul 843. La „Voronețul” din Viena credincioșii au venit la slujbă cu icoane pe care le-au ținut în mâini pe tot parcursul Sfintei Liturghii.

Canada

Pentru a marca, la rândul lor, biruința asupra ereziei iconoclasete, credincioșii români din Windsor, Canada, au mers în procesiune în jurul bisericii parohiale.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Comentarii Facebook


Știri recente