Duminica Mironosițelor în Mitropolia Banatului

La Mănăstirea Hodoș Bodrog, IPS Timotei a slujit Sfânta Liturghie alături de IPS Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Harghitei și Covasnei, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, la Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Dumitru’ din Craiova, iar PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Săraca, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii din Arhiepiscopia Aradului au trăit clipe de înaltă intensitate duhovnicească, prilejuite de poposirea sfintelor moaște ale Cuviosului Gheorghe de la Cernica. Moaștele Cuviosului Gheorghe au poposit și la Mănăstirea Hodoș-Bodrog pentru două zile, racla cu cinstitul cap sosind sâmbătă la mănăstire. Ele au fost întâmpinate de Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, de arhim. Nestor Iovan, starețul mănăstirii, și obștea monahală, fiind așezate în biserica veche a mănăstirii, alături de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Duminică, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Timotei împreună cu IPS Ioan, Arhiepiscopul Covasnei și Harghitei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

IPS Timotei a adresat cuvânt de bun venit oaspeților, subliniind importanța evenimentului și exprimând bucuria credincioșilor de a avea prilejul să se închine moaștelor unuia dintre cei mai importanți sfinți odrăsliți de pământul țării noastre.

La rândul său, IPS Ioan a rostit un cuvânt de învățătură legat de cinstirea femeilor mironosițe și de lumina Învierii. La sfârșit, arhim. Maxim Bădoiu, starețul Mănăstirii Cernica, cel care a condus delegația de la București, a vorbit despre viața și minunile Cuviosului Gheorghe de la Cernica.

În final, arhim. Nestor Iovan a adresat mulțumirile cuvenite ierarhilor prezenți și delegației care a venit cu cinstitele moaște.

Pe tot parcursul zilei de duminică, la racla cu moaștele sfântului s-au închinat sute de credincioși.

Binecuvântări arhierești la Mănăstirea Săraca

Cu binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent la biserica cu hramul ‘Schimbarea la Față’ de la Mănăstirea Săraca, unde a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Tâlcuind Sfânta Evanghelie, PS Paisie a vorbit credincioșilor despre purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de cei adormiți și despre dovezile pe care Sfânta Evanghelie ni le aduce nouă, celor de astăzi, pentru a fi încredințați cu putere și tărie de Învierea din morți a Domnului nostru Iisus Hristos.

A urmat Festivalul ‘Cântecele Învierii’, ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, la care au luat parte mai multe coruri, atât din Banatul românesc, cât și din Banatul sârbesc. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Banatului în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș și Consiliul Județean Timiș.

Au participat Corala ‘Giroceana’ din localitatea Giroc, Corala ‘Armonia’ din localitatea Săcălaz, corul parohial din Moșnița Nouă, corul din Foeni condus de pr. Nicolae Strizu, parohul bisericii, corul Bisericii Catolice din Dudeștii Noi și Corul ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Petrovaselo din Serbia. La final, toate corurile participante au primit diplome din partea organizatorilor, iar PS Paisie a binecuvântat acest eveniment și a specificat că manifestarea reprezintă o tradiție locală prin care se păstrează frumusețea coralelor parohiale.

Preasfințitul Paisie a ținut și un cuvânt duhovnicesc de învățătură tinerilor prezenți, în care a accentuat importanța viețuirii creștine autentice, posibilă prin spovedanie, post, rugăciune și culminând cu Sfânta Cuminecătură. Ceea ce îi desparte pe tineri de Hristos sunt păcatele, de aceea asumarea unui mod de viață creștin aduce liniște și bucurie în sufletele tuturor.

Comentarii Facebook


Știri recente