Duminica Înfricoşătoarei judecăţi

Biserica Ortodoxă se va afla mâine, 15 februarie 2015, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Aceasta deschide o săptămână pregătitoare pentru începutul Postului Mare și este plină de învățături duhovnicești.

„Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi ne aduce aminte tuturor că judecata făcută de Mântuitorul Hristos va fi fără milostivire pentru cei care nu au arătat milostivire în viaţa lor. Sunt lucruri foarte simple pe care fiecare dintre noi le poate împlini la un moment dat, dar care rămân însă departe de preocupările noastre. Îmi amintesc de un cuvânt din Pateric, un ucenic l-a întrebat pe un avvă: Care sunt caprele şi care sunt oile, la care părintele respectiv a răspuns: Capra sunt eu, oile le ştie Dumnezeu. Trebuie să păstrăm totdeauna o stare de smerenie vizavi de faptele pe care le săvârşim”, a precizat PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor pentru TRINITAS TV.

Dacă textele evangheliilor din duminicile trecute ne puneau înainte tipuri de oameni – cei smeriți și cei mândri, cei pocăiți și cei desfrânați -, Evanghelia din această Duminică ne pune în față faptele milei creștine.

„Această duminică cu Evanghelia Înfricoşătoarei Judecăţi ne cheamă pe toţi la fapte de milostivire. Faptele milei creştine despre care vorbim permanent, dar pe care din nefericire le împlinim foarte rar. Poate de aceea Biserica a aşezat înaintea acestei duminici pomenirea celor adormiţi cu împărţirea de milostenie pentru cei care nu mai pot face milostenie. Avem şi această datorie de a ne ruga şi de a oferi milostenie pentru cei care nu mai pot face. Rugăciunile Bisericii, milostenia, îi ajută pe ei, dar ne ajută şi pe noi. Într-o lume cu atâta suferinţa, cu atâtea probleme, cu atâtea lipsuri, faptele milostivirii, ale cercetării celor aflaţi în suferinţa, în temniţă, bolnavi, ale celor ce nu au ce mânca aşteaptă să fie împlinite de către fii Bisericii”, a mai precizat PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Duminica aceasta ne amintește că toți vom muri și vom ajunge la un moment dat să fim judecați de Dumnezeu, și că avem șansa, în timpul Postului Mare, prin pocăință, să ne îndreptăm.

„Pentru cei care fac astfel de fapte, judecata va fi mai puţin aspră. Pentru cei nemilostivi, pentru cei care nu l-au recunoscut pe Mântuitorul, care suferă în fiecare persoană până la sfârşitul veacurilor, în fiecare persoană defavorizată, nici ei nu vor afla milă. Dacă au fost nemilostivi se vor întâlni într-o zi cu dreptatea lui Dumnezeu. Ceilalţi se vor întâlni cu milostivirea lui fără margini”, a mai spus PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În Duminica viitoare, cea care precede începutul Păresimilor, Biserica ne pune înainte izgonirea lui Adam din Rai, eveniment cu urmări universale, cauzat de nerespectarea poruncii postului.

Comentarii Facebook


Știri recente