Dr. Horea Mihai Bădău, lector la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, a explicat pentru Doxologia.ro cum ar trebui să trateze jurnaliștii subiectul pelerinajului religios. Studenților săi nu le spune cum să gândească sau ce să creadă, ci doar să fie oneşti.
„În general, reflectarea mediată a evenimentelor deformează realitatea, indiferent de subiect. Aici este vorba despre o componentă spirituală importantă, o ridicare a umanului spre divin care se simte prin trăire partajată”, a explicat Horea Mihai Bădău.
„Trăire partajată nu înseamnă neapărat să stai de vorbă cu cineva. Eu, când am fost la acel pelerinaj, nu am stat de vorbă cu nimeni, a fost suficient să mă plimb de-a lungul cozii, ca să înţeleg că e vorba de cu totul altceva decât am văzut la televizor”, referindu-se la momentul în care a făcut teren la pelerinajul Sfântului Dimitirie cel Nou, pentru a relata despre eveniment.
„Am relatat împreună cu reporterul un eveniment altfel decât mă aşteptam, recunosc, să-l relatez înainte de a merge la faţa locului. Momentul frumos a rămas în suflet, iar ca dovadă, ani mai târziu, am scris articolul de pe blog la care faceţi referire”, i-a explicat el jurnalistului Cătălin Acasandrei de la Doxologia.ro.
„Revenind la acea perioadă, după aproximativ un an mi-am dat demisia de la acea publicaţie pentru că tabloidiza prea mult. Mi-am dat demisia deşi câştigam foarte bine. Dar presiunile pentru creşterea audienţei care au dus la derapaje tabloidizante în redacţie m-au făcut să-mi dau demisia şi să renunţ la acea sumă de bani şi la traiul bun pe care mi-l asigura.”
„Apoi, şi mai târziu, am început să-L caut activ pe Dumnezeu, am mers la mănăstiri şi până la urmă, l-am găsit, adică Dumnezeu a venit în întâmpinarea mea, m-a condus la biserica unde am început să fiu practicant, m-am spovedit, am mers constant la Liturghii, slujbe etc”, a continuat Horea Mihai Bădău.
Pledoarie pentru demnitatea publicului și onestitatea jurnaliștilor
Lectorul universitar îi sfătuiește pe credincioși să facă mai des apel la dreptul de a nu fi ofensați în mediul online pentru credința lor. „Comentariile care încalcă legea trebuie moderate, altfel, proprietarii platformelor răspund în faţa legii la fel ca cei care le-au postat. Este o decizie a CEDO din 16 iunie 2015”, spune Horea Mihai Bădău.
Iar pe jurnaliști îi sfătuiește să fie onești cu publicul și cu ei înșiși: „Să nu uite niciodată că ei servesc publicul, mai exact interesul public (nu interesul publicului), că există şi iau salariu pentru că publicul are încredere în ei”.
„Dacă publicul nu i-ar citi, nu i-ar mai urmări la TV, nu ar mai exista. Este important să se gândească că sunt în slujba publicului, că rolul lor este de a-i ajuta pe oameni să ducă o viaţă mai bună, prin difuzarea unor informaţii corecte, care să ajute la aflarea şi înţelegerea realităţii.”
„Jurnaliştilor le-aş adresa un îndemn prietenesc şi colegial: să meargă pe teren, aşa cum ar trebui să se facă teren cu adevărat, fără microfon, fără camera pornită, să stea de vorbă cu oamenii, să încerce să înţeleagă subiectul înainte de lua microfonul, de a porni camera şi a începe colectarea clasică a informaţiilor”, mai spune lectorul universitar.
„Jurnaliştii adevăraţi iubesc să facă teren. Iar să faci teren nu înseamnă să cobori din maşină, să porneşti camera în faţa unui om pe neaşteptate, să culegi două-trei vorbe şi să urci în înapoi în maşină. Aşa fac şi politicienii de la putere la băile de mulţime. Iar jurnaliştii nu ar trebui să se comporte ca nişte politicieni, nu?”
Lect. Univ. Dr. Horea Mihai Bădău este Enseignant-chercheur la Universitatea Sophia-Antipolis din Nisa, Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, și Cercetător la Laboratorul Sic. Lab Mediteranee Nisa-Toulon.
A scris primele manuale de Social Media și de Jurnalism Online din România și este autorul primei Carte Etice Social Media, publicată în „Revue Francaise des Sciences de l’Information”.
Doxologia.ro l-a intervievat, deoarece el a scris, cu ani în urmă, o postare pe blogul personal despre pelerinajul la Sf. Dimitrie cel Nou, care a devenit virală.
Foto credit: Horeabadau.ro
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews