Domnitorul Nicolae Petre Mavrogheni a fost omagiat în Grecia

La Mănăstirea Panagia Ekatondapiliani din insula Paros (Grecia) s-a desfășurat în perioada 11-13 octombrie 2019 simpozionul internațional „Domnitorul Valahiei, Nicolae Petre Mavrogheni, originar din Paros, și epoca lui”, la care au participat 11 cercetători, istorici, filologi din Grecia și din România.

Evenimentul face parte din seria manifestărilor științifice dedicate personalității domnitorului fanariot, inițiată în octombrie 2018 prin vizita unei delegații din Grecia la „Biserica Izvorul Tămăduirii” din București, a declarat pentru Agenția de știri Basilica, Pr. Radu Petre Mureșan, parohul ctitoriei domnitorului din Capitală.

Din delegație au făcut parte Prof. Tudor Dinu, șeful Catedrei de Neogreacă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din București și Arhonte al Patriarhiei Ecumenice, Florin Marinescu, cercetător al arhivelor românești de la Sfântul Munte Athos, Maria Răfăilă, cercetător la Biblioteca Academiei Române, și Pr. Radu Petre Mureșan.

În seara zilei de 11 octombrie, în deschiderea lucrărilor a fost oficiată o slujbă de Te Deum, urmată de un concert de muzică religioasă.

Duminică, 13 octombrie 2019, delegația română a participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitului Kallinikos, Mitropolit de Naxos și Paros la Mănăstirea gazdă a simpozionului.

La final, în memoria domnitorului Nicolae Petre Mavrogheni, a fost săvârșită slujba parastasului.

Pr. Radu Petre Mureșan a oferit în dar mănăstirii grecești o cruce de masă sculptată din lemn cu 12 scene biblice.

La rândul său, Mitropolitul Kallinikos a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o copie a discului liturgic din argint din 1665 care se află în patrimoniul Muzeului Mănăstirii.

Nicolae Petre Mavrogheni, domnitor al Valahiei între 1786-1790, s-a născut în localitatea Marmara din Paros, în 1737, fiind considerat al doilea ctitor al vechii Mănăstiri Panagia Ekatondapiliani din secolul al IV-lea, precum și un mare binefăcător al insulei Paros.

Foto credit: Pr. Radu Petre Mureșan

Comentarii Facebook


Știri recente