Domnitorul Nicolae Mavrogheni a fost comemorat la biserica din București pe care a ctitorit-o

Personalitatea domnitorului Nicolae Petru Mavrogheni a fost evocată luni seara la ctitoria sa din Capitală: Biserica „Izvorul Tămădurii” din apropierea Pieței Victoriei.

La eveniment a fost prezentă o delegație a Mănăstirii Panaghia din insula grecească Paros, locul de origine al fostului domnitor fanariot.

Delegația a fost condusă de părintele Dimitrios Kydonieus, reprezentantul consiliului de administrație al mănăstirii amintite și exarh al insulelor Paros și Naxos.

De asemenea, la seara cultural-duhovnicească au participat istorici, oameni de cultură printre care: profesorul Tudor Dinu de la facultatea de Limbi Străine a Universității din București și istoricul Petre Guran.

Părintele Dimitrios Kydonieus a declarat pentru Radio Trinitas că este onorat să se afle „într-un loc istoric care unește cele două patrii ale unui mare bărbat care a fost Nicoale Mavrogheni, o personalitate dinamică care a avut multe de oferit Țării Românești unde a fost domnitor”.

„Mesajul pe care l-am transmis ne îndeamnă să ne transformăm în binefăcători și să oferim altora din preaplinul nostru așa cum a făcut acest domnitor care a lăsat în urmă biserici și zidiri atât în țara sa natală, cât și la București”, a precizat părintele Dimitrios.

Profesorul Tudor Dinu a explicat motivul care a stat la baza celebrării uneia dintre cele mai importante personalități din epoca fanariotă.

„Mavrogheni a fost un om al ordinii și al dreptății care a încercat să elimine abuzurile prin toate mijlocele” a spus profesorul Tudor Dinu.

În cadrul conferinței, Istoricul Petre Guran a vorbit despre necesitatea abordării secolului al 18-lea românesc dintr-o nouă perspectivă.

Potrivit părintelui Radu Mureșan, parohul Bisericii „Izvorul Tămăduirii” – Mavrogheni din Capitală, „scopul vizitei delegației din insula Paros este inițierea unei colaborări de durată între cele două locașuri de cult, a căror istorie este legată de familia principelui Mavrogheni”.

De asemenea, în cadrul întâlnirii a fost oficiat un parastas pentru domnitorul ctitor Nicolae Mavrogheni.

Foto credit: Cornel Enache/ Radio Trinitas

Comentarii Facebook


Știri recente