Document: Sf. Sofronie de la Essex a dăruit românilor moaștele Sf. Siluan Athonitul

Sfântul Sofronie de la Essex a dăruit românilor în anul 1992 un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Siluan Athonitul, serbat anual în 24 septembrie.

Actul de donaţie care a însoţit sfintele moaşte a fost întocmit și semnat de Sfântul Sofronie de la Essex, canonizat anul trecut de Patriarhia Ecumenică.

Fragmentul este unul dintre cele primite de Sfântul Sofronie în data de 24 septembrie 1941, pe atunci Arhimandrit la Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” din Muntele Athos, când a avut loc deschiderea mormântului Sfântului Siluan Athonitul, la trei ani de la adormirea sa.

Sfântul Sofronie menţionează în actul de donaţie că a primit sfintele moaşte în mâinile sale de la călugărul care a făcut deshumarea.

© Biserica „Sfântul Nicolae” – Paraclis Universitar

Patriarhia Română a oferit sfintele moaşte Bisericii „Sfântul Nicolae” – Paraclis Universitar din Bucureşti. Este prima biserică din ţară care a primit moaştele Sfântului Siluan Athonitul.

Părintele paroh Vasile Gavrilă a declarat pentru Basilica.ro că membrii comunităţii au primit ajutor de multe ori de la Sfântul Siluan Athonitul, dar coagularea comunităţii de tineri de la această biserică, şi implicit activităţile întreprinse, reprezintă cea mai mare minune a sfântului.

Părintele Gavrilă a mai subliniat că impactul pe care l-a avut Sfântul Siluan în rândurile tinerilor şi în mediul intelectual a fost resimţit nu numai în România, ci în întreaga lume.


15 citate duhovniceşti ale Sf. Siluan Athonitul


În cinstea sfântului, în lăcaşul de cult a fost oficiată în ajunul sărbătorii sale, 23 septembrie, de la ora 21:00, Slujba Privegherii. La câteva minute după miezul nopţii a început Sfânta Liturghie care s-a încheiat în jurul orei două dimineaţa.

Părintele Vasile Gavrilă a explicat care a fost motivul pentru care a fost oficiată Sfânta Liturghie de noapte. „Pentru a le oferi posibilitatea credincioşilor, care nu ar fi putut veni în timpul programului de lucru, să participe la sărbătoare”.

Tot în contextul sărbătorii de anul acesta, noul număr al Foii parohiale „Cuvânt bun” a fost dedicat Sfântului Cuvios Siluan Athonitul.

Fragmente din moaştele Sfântului Siluan se află şi la Schitul Darvari din Bucureşti, Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia şi la Biserica Memorială „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

Foto credit: Basilica.ro


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente