Patriarhul României și-a exprimat luni, în cadrul Ședinței Solemne a Sfântului Sinod, recunoștința față de mai multe persoane care au promovat tematicile omagiale și comemorative asumate de Patriarhia Română în 2019.
„Mulțumim tuturor celor care s-au gândit să contribuie la evidențierea valorilor perene ale satului românesc, să le apere, să le transmită și să desfășoare proiecte de viitor pentru îmbunătățirea stării spirituale și materiale a satului românesc”, a spus Patriarhul.
În acest context, pentru întreaga activitate pusă în slujba valorilor culturale și tradiționale ale românilor, doamna Paulina Popoiu, Directorul general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, a primit „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.
La primirea distincției, Paulina Popoiu i-a oferit Patriarhului României o icoană cu reprezentarea Sfintei Mucenițe Filofteia.
Directorul Muzeului Satului a sprijinit pe tot parcursul anului 2019 mai multe proiecte ale Bisericii dedicate promovării valorilor satului românesc.
Cu ocazia Sărbătorii Sfântului Dimitrie, în Biserica Turea din Muzeul Satului a fost oficiată Sfânta Liturghie. Totodată, o parte dintre evenimentele Festivalului Concurs „Lăudați pe Domnul!” au avut loc în incinta muzeului.
„Satul românesc este cheia înțelegerii identității noastre și calea prin care ne putem face cunoscuți altora definindu-ne sau, uneori, redefinindu-ne ca români. Satul tradițional s-a născut și a supraviețuit în jurul Bisericii, care a ocupat totdeauna locul central și a făcut legătura între oameni și Dumnezeu, între cer și pământ”, sublinia Directorul Muzeului Satului într-un interviu pentru Ziarul Lumina.
În cadrul aceleiași ședințe solemne, Patriarhul Daniel i-a acordat criticului literar Alexandru Ștefănescu, realizatorul emisiunii „100 de semnături” la Trinitas TV, Ordinul „Sf. Antim Ivireanul”, iar preotului Constantin Vânătoru, cercetător în legumicultură, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”.
Nepoata Patriarhului Iustin Moisescu a primit Diploma cu medalie a Anului Comemorativ 2019.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu