Satul este cheia înțelegerii identității noastre – Directorul general al Muzeului Satului

Directorul general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Paula Popoiu, a prezentat într-un interviu acordat Ziarului Lumina rolul satului în descifrarea identităţii româneşti.

„Satul românesc este cheia înțelegerii identității noastre”, a spus doamna Paula Popoiu, adăugând că este şi „calea prin care ne putem face cunoscuți altora definindu-ne sau, uneori, redefinindu-ne ca români”.

În argumentaţia sa, directorul general al Muzeului Național al Satului a explicat legătura dintre lăcaşurile de cult și casele tradiţionale țărănești în formarea comunităţilor rurale.

„Satul tradițional s-a născut și a supraviețuit în jurul Bisericii, care a ocupat totdeauna locul central și a făcut legătura între oameni și Dumnezeu, între cer și pământ”.

Interviul a surprins și aspecte privitoare la sat ca  izvor de istorie, întrucât vorbeşte despre „istoria profundă a ţării”, dar și din punctul de vedere al valorilor transmise care definesc „o moștenire culturală și religioasă de esență europeană, dar și orientală, modernă, și moștenită din illo tempore”.

Interviul integral poate fi vizualizat aici.

Foto Credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente