Din iunie, se poate aplica pentru dotarea lăcașurilor de cult cu panouri fotovoltaice

Începând cu 17 iunie, parohiile și mănăstirile vor putea aplica la programul național de instalare a sistemelor de panouri fotovoltaice, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Programul este dedicat, de asemenea, și instituțiilor din domeniul asistenței sociale.

Conform comunicatului de presă emis de AFM, înscrierile la sesiunea de finanțare vor avea loc în perioada 17 iunie – 19 iulie și se vor desfășura online, prin intermediul platformei puse la dispoziție pe site-ul instituției.

„Având în vedere importanța din punct de vedere al politicilor de protecție a mediului, anul acesta am hotărât să deschidem o nouă axă de finanțare care urmărește creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 30 kW și maximă de 200 kW”, a transmis Laurențiu-Adrian Neculaescu, președintele AMF.

„Ne dorim ca programul să își atingă cât mai repede scopul, acela de a sprijini beneficiarii în efortul lor de a-și reduce costurile cu factura la energie.”, a adăugat președintele AMF.

Programul are un buget de 250 milioane lei, iar cuantumul de finanțare este de maxim 1.000.000 lei. Investiția fiind acoperită în procent de 100% din contravaloarea cheltuielilor eligibile.

Recent, Mircea Fechet, Ministrul Mediului, a declarat faptul că există posibilitatea ca bugetul total să fie dublat, la 500 milioane lei, în funcție de solicitări.

Implementarea proiectului are o durată de 18 luni de la obținerea finanțării.

Cheltuieli eligibile:

  • cheltuielile cu achiziţia, montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de minim 30 kW și o putere maximă instalată de 200 kW;
  • cheltuielile de consultanţă, respectiv poziţia 3.7 din conţinutul-cadru al devizului general prevăzut în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările şi completările ulterioare, eligibile în limita a 4% din contravaloarea cheltuielilor eligibile aferente investiţiei de bază;
  • cheltuielile pentru proiectare, respectiv poziţia 3.5 din conţinutul-cadru al devizului general prevăzut în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, eligibile în limita a 6% din contravaloarea cheltuielilor eligibile aferente investiţiei de bază;
  • cheltuieli aferente marjei de buget şi pentru constituirea rezervei de implementare pentru ajustarea de preţ în cuantum de 50% din valoarea prevăzută la poziția 7 din conținutul cadru al devizului general prevăzut în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările şi completările ulterioare; TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Foto credit: Facebook / Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” – Bucecea

Comentarii Facebook


Știri recente