Denie: Pr. Mihail Săsăujan rezumă discuția lui Hristos cu fariseii. Să înțelegem evenimentele și să-L însoțim

„Săptămâna Pătimirilor va primi cu adevărat o semnificație pentru noi dacă, pe de o parte, vom înțelege foarte bine evenimentele istorice petrecute, iar pe de altă parte, dacă vom reuși să-L însoțim pe Hristos prin rugăciune curată, prin starea de priveghere, de credință puternică, de vorbire cu Dumnezeu pentru ca El să ne dea puterea să pătrundem semnificația, dramatismul, dar și frumusețea duhovnicească a acestor zile mari”, a spus Pr. Prof. Mihail Săsăujan la Denia de luni seara.

La finalul slujbei oficiate în Catedrala Patriarhală, Părintele Mihail Săsăujan, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a sintetizat textul evanghelic foarte cuprinzător al Sfintei și Marii Marți: „Rezum foarte pe scurt ca să plecăm acasă cu idei clare la care să reflectăm în zilele viitoare”.

Textul citit la Denie a fost din capitolele 22 și 23 ale Evangheliei după Matei.

„În capitolul al 22-lea ați observat maniera în care această pătură conducătoare a poporului evreu – cărturarii, fariseii, saducheii, într-o viclenie și într-o ură față de Mântuitorul Hristos, Îi pun întrebări încercând să-l prindă în cuvânt. În următorul capitol, al 23-lea, urmează un rechizitoriu foarte sever pe care Mântuitorul îl face acestora”.

Au fost trei întrebări principale ale fariseilor, a continuat părintele vicar.

„Au întrebat dacă trebuie să dea sau nu dajdie Cezarului, și Mântuitorul le spune foarte clar: ‹Dați Cezarului ceea ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu›”.

„Apoi au întrebat de situația a șapte frați: cel mare a murit și soția sa, potrivit tradiției iudaice, a rămas a următorului frate și tot așa până la cel mai mic. Dar la înviere, a cui este această femeie? Și Iisus a răspuns că la înviere, nici nu se însoară, nici nu se mărită, ci suntem ca îngerii lui Dumnezeu”.

„Și o altă întrebare la care Mântuitorul dă un răspuns pentru noi toți de-a lungul istoriei umanității: Care este cea mai mare poruncă din Lege și Proroci? Și Mântuitorul răspunde: Să iubești pe Domnul Dumnezeul cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău și pe aproapele tău ca pe tine însuți”.

„Nu a mai îndrăznit cineva, din ziua aceea, să-L mai întrebe”

Apoi Mântuitorul întoarce aceste întrebări viclene cu o întrebare: Dar voi ce spuneți, Hristos al cui Fiu este? Ei au răspuns: al lui David, iar El vine cu un răspuns categoric: Și Fiul, dar și Domnul lui David.

„Se încheie foarte, foarte bine acest capitol”, a apreciat părintele profesor, unde Sfântul Evanghelist Matei spune că „din acel moment nimeni nu putea să-i răspundă cuvânt și nici nu a mai îndrăznit cineva din ziua aceea să-L mai întrebe”.

Urmează un rechizitoriu extrem de sever în care Mântuitorul repetă de mai multe ori cuvintele „Vai vouă, cărturarilor și fariseilor”.

„Mântuitorul se adresează foarte sever, foarte dur acestei categorii a poporului evreu și îi face călăuze oarbe, nebuni, orbi, șerpi, pui de vipere care au înlăuntrul lor întuneric pentru că nu-L au pe Dumnezeu”.

„Negustoreau suferințele și păcatele poporului”

În încheierea rezumatului, Părintele Mihail Săsăujan a citat un cuvânt al Părintelui Arsenie Boca care, în interpretarea aceluiași text evanghelic, spunea că acolo, la Templu, unde Mântuitorul i-a întâlnit, acei slujitori „negustoreau suferințele și păcatele poporului și așa îl compromiteau și pe Dumnezeu și suferința”.

Și acestora, spune Părintele Arsenie Boca, „Mântuitorul le-a arătat biciul iar conștiința lor pătată îi făcea să nu fie puternici, să nu arate rezistență”.

„Se întâmplă adeseori în viață, atunci când suntem cu conștiința întinată să simțim că nu avem putere să înaintăm. Acești oameni cu păcate nu puteau înainta în viața duhovnicească nici măcar la întâlnirea cu Dumnezeu”, a spus Pr. Mihail Săsăujan.

În partea a doua a predicii, părintele profesor a vorbit despre priveghere și milostenie, virtuți ilustrate în Sfânta și Marea Marți cu Pilda celor zece fecioare.

Vezi video integral aici.

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente