Denia Canonului cel Mare la Cluj-Napoca

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârșit Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina.

La sfârșitul slujbei, IPS Mitropolit Andrei a arătat că viața Sfintei Maria Egipteanca este pilda pe care Biserica o arată credincioșilor spre a fi urmată. ‘Ne încurajează și pe noi, spunându-ne că orice păcat am avea, dacă ne căim cu sinceritate, Dumnezeu ne poate spăla și ne primește cu drag și putem și noi să ne sfințim viața’, a arătat ierarhul.

Cunoscut drept ‘Canonul lacrimilor’, această creație prezintă în versuri istoria mântuirii neamului omenesc, de la căderea în păcat a protopărinților Adam și Eva și până la Pătimirile și Învierea Domnului. Potrivit pr. protosinghel Simeon Pintea de la Catedrala mitropolitană, trăsătura definitorie a acestui canon este caracterul penitențial.

‘Conținutul acestui canon cuprinde multe exemple de pocăință, atât din Vechiul Testament, cât și din Noul Testament și, pe de o parte, recapitulează ceea ce semnifică Postul cel Mare pentru fiecare creștin, adică pocăința sa, botezul lacrimilor, iar pe de altă parte dă curaj prin aceste exemple de pocăință pe care ni le pune înainte pentru a parcurge în continuare ceea ce ne-a mai rămas din Postul cel Mare’, a arătat pr. protos. Simeon Pintea.

Comentarii Facebook


Știri recente