De Ziua Limbilor Europei serbăm un sfânt român poliglot

26 septembrie a fost stabilită de Consiliul Europei, începând cu 2001, drept Ziua Limbilor Europei. În aceeași zi Biserica Ortodoxă Română cinstește un sfânt care cunoștea pe lângă limba maternă alte șase limbi:

Sfântul Neagoe Basarab

Sfântul Neagoe Basarab, Domnitorul Țării Românești în perioada 1512 – 1521, cunoștea româna (limba maternă) slavona, greaca, latina, turca, germana, maghiară.

Înainte de a avea funcții în structurile statale ale Țării Românești, Neagoe Basarab a călătorit prin câteva țări din Europa centrală și prin Imperiul Otoman, iar cunoștințele acumulate i-au ajutat în relațiile externe ale statului.

Până să devină domnitor, a fost mare postelnic (decembrie 1501 – 19 iunie 1509) și mare comis (24 aprilie 1510 – 28 noiembrie 1511).

Sf. Neagoe Basarab și Despina Doamna. ©capodopere2019.ro

Consultați lista completă a sfinților români poligloți pe care basilica.ro a prezentat-o de Cincizecime.

Ziua Limbilor Europei

Consiliul Europei încurajează plurilingvismul deoarece „diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale și este unul din elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului”.

În Europa sunt vorbite 24 limbi oficiale, dar există şi peste 60 de comunităţi autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară.

Mai mult de jumătate dintre cetăţenii europeni declară că vorbesc şi o limbă străină, iar mai mult de un sfert vorbesc chiar două limbi străine.

Ziua Limbilor Europei a debutat în anul 2001, an declarat de Consiliul Europei drept Anul european al limbilor vorbite, iar de atunci, în fiecare an la 26 septembrie, în cele 47 de state membre ale Consiliului Europei se sărbătoreşte Ziua limbilor vorbite.

Citește și: Sfinții care ocrotesc Europa creștină

Foto credit: The Epoch Times Romania

Comentarii Facebook


Știri recente