De sărbătoarea Sfântului Leontie, PS Damaschin explică la ce ajută nevoința: E rea voința noastră?

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a oferit sâmbătă o explicație a termenului de „nevoință”, mai puțin cunoscut sau superficial înțeles de mulți dintre creștini.

Explicația a fost făcută în cadrul predicii rostite de sărbătoarea Sfântului Ierarh Leontie la Mănăstirea Bogdana din Rădăuți, județul Suceava.

„Ce reprezintă până la urmă ne-voința și de ce și-a petrecut Sfântul Leontie toată viața în această ne-voință?”, a întrebat ierarhul, arătând că „nevoință” este un cuvânt compus. „E o negare a voinței proprii, adică o altfel de voință”.

„Dar ce, e rea voința noastră?”, a continuat interogativ PS Damaschin. „Câteodată da, câteodată nu”, a spus Preasfinția Sa amintind cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Trupul poftește împotriva duhului și duhul împotriva duhului” (Galateni, 5:17) și mărturisirea aceluiași că „Nu fac binele pe care îl voiesc, ci răul pe care nu-l voiesc, pe acela îl săvârşesc” (Romani 7:19).

„Trupul caută ale sale: odihna, plăcerea…, pe când duhul caută altceva. Duhul ar dori ceva mai mult decât atât. Viața noastră e mai mult decât să mâncăm, să bem, să dormim și să ne distrăm”, a spus ierarhul.

„Trupul trage în jos iar sufletul vrea mai sus. De aceea, e nevoie de ne-voință. E nevoie de disciplină, este nevoie de oleacă de rânduială în viața noastră”.

PS Damaschin a subliniat că Sfântul Leontie și-a petrecut toată viața în nevoință: „cât a fost aici, la Biserica Sfântul Nicolae, unde venea când era copil, după aceea la Schitul Laura a trăit viață de mănăstire, prin excelență o viață de rugăciune, de postire, o viață de înfrânare (…) Așa și-a împlinit viața Sfântul Leontie ca monah, și apoi ca ierarh și după aceea retrăgându-se iarăși spre bătrânețe și luând schima cea mare”.

Mai departe, reflectând la troparul Sfântului Leontie, ierarhul a vorbit despre „jugul arhieriei”, care presupune o mare onoare, responsabilitate, dar și nevoință.


Sărbătoarea Sfântului Leontie a început de joi seară cu procesiunea „Drumul Sfântului”. Printre manifestările dedicate hramului s-au numărat inaugurarea muzeului mănăstirii și deschiderea Expoziției de fotografie „Repere de ieri și de azi la Mănăstirea Bogdana”.

Racla cu moaștele Sfinților Ierarhi Leontie de la Rădăuți și Teodosie de la Brazi va rămâne spre închinare în baldachinul din curtea Mănăstirii Bogdana până în seara zilei de duminică, 2 iulie, când se încheie sărbătoarea hramului.

Sursă foto: Facebook Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților – captură video

Comentarii Facebook


Știri recente