Cuvinte actuale de la Sf. Ioan amintite la Paraclisul CMN: Să secăm izvorul păcatelor și vom opri pâraiele bolilor

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a slujit vineri la hramul de toamnă al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN), sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur. La predică, PS Varlaam a oferit ca îndemn cuvintele atât de actuale ale sfântului serbat: 

„Să secăm izvorul păcatelor și vom opri toate pâraiele bolilor trupești!”.

„Încercarea la care ne supune Dumnezeu în această perioadă – frica de moarte, obligația de a sta la distanță de persoanele pe care le iubim și a căror prezență ne-o dorim – toate acestea sunt o pedagogie adâncă a lui Dumnezeu de a seca prin răbdare, prin pocăință și post acest izvor al păcatelor. Și în felul acesta vor seca și pâraiele toate ale încercărilor care ne îngreuiază existența de zi cu zi”, a spus Episcopul vicar patriarhal.

El a amintit că duminică începe Postul Nașterii Domnului, o perioadă potrivită pentru a urma acest îndemn.Ierarhul a prezentat viața Sfântului Ioan Gură de Aur și a evidențiat încercările prin care acesta a trecut. A fost depus din scaunul arhieresc și exilat pentru poziția sa fermă împotriva păcatului și nedreptății.

„Nu întâmplător Dumnezeu l-a chemat la sine în ziua de 14 septembrie, Ziua Sfintei Cruci. Viața lui a fost o cruce asumată cu bucurie și dusă cu o demnitate rar întâlnită până la sfârșit. Nu a cârtit împotriva nimănui. Și-a încheiat viața cu cuvintele ‹Slavă lui Dumnezeu pentru toate!›”, a spus PS Varlaam.

Pentru a ilustra acest fapt, Preasfinția Sa a citat din nou cuvintele Sfântului Ioan, care susținea că viața noastră pe pământ este „timpul luptelor și al sudorilor, timpul încercărilor și al ispitirilor”. Prin aceste încercări răbdate cu demnitate și purtate până la sfârșit dobândim viața viitoare care, potrivit aceluiași sfânt părinte este „timpul răsplătirilor și al cununilor”.

Ca delegat al Patriarhului, PS Varlaam a transmis credincioșilor din partea Preafericitului Părinte Daniel „cuvânt părintesc de îmbărbătare, de încurajare, dar și de felicitare pentru disciplina și frumusețea comportamentului pe care l-au arătat în această perioadă de pandemie”.

Ierarhul s-a adresat și celor care nu au putut participa la slujba de la Paraclisul CMN. Din cauza spațiului limitat și pentru respectarea normelor de siguranță nu li s-a permis tuturor accesul.

„Îngerul dumneavoastră păzitor v-a numărat pașii până la această biserică în care se cinstește Sfântul Ioan Gură de Aur. Sfântul a văzut dorința și jertfa dumneavoastră, iar răsplata va veni chiar dacă ați putut fi prezenți sau dacă a trebuit să plecați”.

Vezi și: Priveghere la Paraclisul CMN. PS Ieronim indică asemănarea dintre Sf. Ioan Gură de Aur și Sf. Nectarie

Foto credit: Basilica.ro


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica.

Comentarii Facebook


Știri recente