Priveghere la Paraclisul CMN. PS Ieronim indică asemănarea dintre Sf. Ioan Gură de Aur și Sf. Nectarie

Sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur a început la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) joi dimineață cu scoaterea cinstitelor moaște în pridvorul bisericii. Seara, după ora 17:00, Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a oficiat slujba privegherii.

În cuvântul rostit la final, PS Ieronim a indicat o asemănare importantă între cei doi ierarhi care sunt serbați de Biserică la patru zile distanță: Sf. Ioan Gură de Aur (13 noiembrie) și Sf. Nectarie de Eghina (09 noiembrie).

„Sfântul Ioan Gură de Aur a fost un om care s-a luptat pentru păstrarea dreptei credințe, pentru adevăr, pentru dreptate și de aceea a avut de suferit. A fost, în mod nedrept, ca și Sfântul Ierarh Nectarie, îndepărtat din tronul arhieresc, având să pătimească în locuri îndepărtate de scaunul care i se cuvenea, dându-și acolo mâinile în sufletul lui Dumnezeu”.

Sfântul Nectarie a fost îndepărtat din slujirea de mitropolit al Pentapolei (1890), fiind acuzat pe nedrept că ar pune la cale să ia locul Patriarhului Sofronie al Alexandriei. Sfântul Ioan Gură de Aur (sec. 4-5) a fost depus din treapta de Arhiepiscop al Constantinopolului ca urmare a unor acuze nefondate care i-au fost aduse pentru că judeca aspru nedreptățile de la curtea imperială.

Sfântul Ioan este cel mai mare exeget al Ortodoxiei, a subliniat PS Ieronim Sinaitul.

„Acest mare sfânt rugător a fost iubitor al ascezei, un exemplu de viață, un om al privegherii. Foarte puțin a dat odihnei mintea și trupul său”.

„Acest om plin de virtute și de darul înțelepciunii lui Dumnezeu este și un mare rugător al lumii creștine. De aceea, prezența sa aici este o mare binecuvântare pentru noi și va fi pe mai departe pentru toți cei care vor frecventa Catedrala Mântuirii Neamului”.

„A spus cineva în mod frumos că Sfântul Ioan nu a tradus numai Sfintele Scripturi, ci a tradus în limbile oamenilor, pe înțelesul lor dragostea cea mare a lui Dumnezeu pentru ei”.

„Această dragoste a lui Dumnezeu ne rugăm să vă cuprindă pe toți cei care ați venit la slujba sa de priveghere”, a spus la final Episcopul vicar patriarhal.

Hramul de toamnă al Paraclisului CMN se desfășoară în condiții de siguranță, cu respectarea normelor sanitare impuse de pandemie. Principalele momente ale sărbătorii sunt organizate în spații deschise.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente