Arhim. Paisie Teodorescu: Cum se va desfășura sărbătoarea Sf. Ioan Gură de Aur la Paraclisul CMN

Arhimandritul Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal și slujitor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN), a transmis pentru Basilica.ro câteva precizări privind importanța sărbătorii de vineri și modul în care se va desfășura evenimentul pe Dealul Arsenalului.

Cel mai mare exeget și Ziua Bibliei

„Sfântul Ioan Gură de Aur s-a considerat pe sine, înainte de toate, păstor de suflete şi abia apoi învățător sau teolog al dogmelor. Ca păstor de suflete, el a învăţat pe credincioşi ce înseamnă, în realitate, transpunerea noțiunilor de credinţă în viaţă. Şi-a asumat, precum Sfinţii Apostoli, precum Sfântul Apostol Pavel, sarcina propovăduirii Evangheliei. De aceea, el este socotit cel mai mare exeget sau interpret al Sfintei Scripturi”.

„El a iubit Scriptura, a citat-o, a explicat-o, a comentat-o şi a recomandat permanent citirea acesteia. Nu întâmplător, în ziua de cinstire a Sfântului Ioan Gură de Aur, 13 noiembrie, este serbată şi ziua Bibliei”, a amintit Arhim. Paisie.

Principalele momente ale sărbătorii, în spații deschise

Părintele a precizat că anul acesta în contextul pandemiei actuale, „sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur, hramul de toamnă al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, se va desfășura respectând cu strictețe măsurile sanitare impuse de autorităţi, precum şi normele recomandate de Patriarhia Română”.

„Principalele momente ale sărbătorii Sfântului Ioan Gură de Aur la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului sunt organizate în spații deschise. Slujbele vor fi oficiate la altarul de vară, iar credincioşii care vor participa în curtea lăcaşului de cult, sunt deja obișnuiți să respecte măsurile sanitare necesare”.

„De asemenea, racla cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur va fi scoasă pentru închinare în pridvorul bisericii şi va fi protejată cu un capac dintr-un material care permite o igienizare permanentă”, a spus părintele vicar patriarhal.

Voluntarii Paraclisului CMN

Pentru organizarea hramului avem bucuria de a avea şi ajutorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a adăugat Arhim. Paisie.

„Încă de la începutul acestei pandemii, ei s-au implicat în activități de ajutorare a persoanelor afectate de epidemie: familii numeroase, copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi ori aflate în situații de risc, ajutând cu produse de igienă, dezinfectanți, măști sanitare, pachete cu alimente de primă necesitate şi, mai ales, cu suport moral, spiritual, de încurajare şi speranţă”.

„Pentru că, aşa cum era de așteptat, odată cu această criză de sănătate a apărut şi frica sau teama în mijlocul oamenilor. Teama de îmbolnăvire a noastră sau a celor dragi nouă, teama de efectele secundare pe termen lung, pierderea locului de muncă şi alte efectele economice pe care deja le simţim”.

Momente de încurajare spirituală în lupta cu această pandemie

Vorbind în continuare despre efectele pandemiei, părintele a spus că „Frica sau teama aceasta, care se poate transforma uşor în panică sau chiar în factor de risc pentru sănătate, nu o putem învinge decât prin credinţă”.

„Iar credinţa o dobândim prin rugăciune către Dumnezeu şi sfinţii Săi, care ne vor ajuta să depășim această încercare şi să lucrăm faptele bune ale credinţei spre mântuirea noastră”.

„De aceea, dorim ca sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur să ofere credincioşilor momente de binecuvântare, de bucurie sufletească şi speranţă, de încurajare spirituală în lupta lor cu greutățile vieţii, inclusiv cu această pandemie”.

„Aşa cum ne învaţă Preafericitul Părinte Patriarh Daniel trebuie să fie deodată respectate atât sărbătoarea credinţei, cât şi sănătatea fizică şi spirituală a oamenilor, ca daruri ale lui Dumnezeu, care trebuie păstrate şi cultivate cu responsabilitate”, a mai spus Arhim. Paisie Teodorescu.

Cinstitele moaște ale Sfântului Ioan Hrisostom de la Paraclisul Catedralei Naționale vor fi scoase în pridvorul paraclisului joi dimineață. Vezi programul sărbătorii Sf. Ioan Gură de Aur la Paraclisul CMN.

Foto: arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…