Cursuri pentru ocrotirea și promovarea patrimoniului cultural național

Centrul pentru Patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu” al Patriarhiei Române a organizat și desfășurat de curând mai multe activități în diferite eparhii pentru ocrotirea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național, informează „Ziarul Lumina”.

S-au înscris persoane atât din centrele monahale deținătoare de bunuri de patrimoniu, cât și de la muzeele de stat. Personalul centrului a organizat cursuri în domeniul muzeologiei, conservării preventive, pentru gestionari-custozi, ghizi pentru obiective culturale, restaurare bunuri culturale, pedagogie muzeală, bibliotecari, arhivari, evidența științifică a patrimoniului și alte programe la cerere. „Centrul nostru a organizat o serie de instruiri de scurtă durată, de o zi, pentru programul «Inventarierea și gestiunea bunurilor de patrimoniu», program care, potrivit legislației specifice, stabilește norme unitare, la nivel național, în legătură cu gestionarea și inventarierea corectă a patrimoniului cultural național mobil. Astfel de programe au fost organizate în lunile iunie și iulie în Arhiepiscopia Târgoviștei cu 24 de participanți, în Episcopia Giurgiului cu 22 de participanți, în Episcopia Sălajului cu 198 de participanți și în Episcopia Oradiei cu 40 de participanți. Cursurile au fost susținute de către doamna prof. Elena Nicoleta Băjan, expertă a Ministerului Culturii și Patrimoniului în domeniul patrimoniului cultural național”, a precizat prof. Victor Simion, consilier patriarhal și coordonator programe.

De asemenea, Centrul pentru Patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu” a organizat și cursuri pentru ocrotirea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național. „În perioada 10-26 iunie, s-au desfășurat la București cursuri de pregătire pentru trei specializări muzeale, și anume muzeologie generală, conservator bunuri culturale și gestionar-custode sală. S-au înscris 46 de participanți proveniți din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Episcopia Devei și Hunedoarei, Episcopia Maramureșului sau de la Colecția de icoane de la Sibiel, cât și persoane provenite de la muzee de stat, precum Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Universității Politehnice din București, Institutul de Arheologie al Academiei Române, Cercul Militar Național din București, Muzeul Municipiului București și alte muzee, din Ploiești, Constanța, Cluj-Napoca, Brăila. Totodată, s-au înscris și persoane particulare care au dorit să se dedice studiului patrimoniului cultural național”, a mai spus prof. Victor Simion. Centrul Patriarhiei Române este acreditat, iar certificatele pe care le eliberează au recunoaștere națională.

Comentarii Facebook


Știri recente