Curs festiv de absolvire al studenților teologi ieșeni

Promoția 2008/2009-2012 a absolvenților Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași a participat sâmbătă, 7 iulie 2012, la cursul festiv de încheiere a anilor de studiu, în cadrul căruia a avut loc jurământul de credință. În mijlocul absolvenților teologi a fost prezent Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care i-a binecuvântat pe cei prezenți și le-a rostit cuvânt de învățătură. Cadrul festiv, văditele emoții ale absolvenților, lacrimile părinților și urările profesorilor au făcut din ziua de absolvire un moment de neuitat pentru foștii studenți.

Evenimentul a debutat, după cum ne informează Ziarul Lumina, cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată în Catedrala mitropolitană din Iași de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în timp ce răspunsurile liturgice au fost date de absolvenți. Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași și consilier pentru învățământ universitar în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pr. Dragoș Buta, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de toți preoții profesori ai Facultății de Teologie din Iași. În cadrul Sfintei Liturghii, a avut loc solemnul moment al depunerii jurământului, când tinerii teologi au rostit cu mâna pe cruce și pe Evanghelie că vor păzi și vor propovădui învățătura Bisericii. Tot în cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Fotache Cătălin Fănică a fost hirotonit preot pe seama parohiei Șendreni din Protopopiatul Iași I.

După Sfânta Liturghie, programul festiv a continuat la Centrul de Conferințe ‘Providența’ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în prezența cadrelor didactice, a absolvenților, a părinților, a prietenilor și a apropiaților sărbătoriților. În prezidiu s-au aflat IPS Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași și consilier pentru învățământ universitar în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, lect. dr. pr. Dan Sandu, cadru didactic îndrumător, și pr. Dragoș Buta, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În deschidere a vorbit părintele decan Ion Vicovan, care i-a felicitat pe absolvenți și le-a mulțumit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei și colegilor profesori pentru efortul depus de-a lungul celor patru ani. ‘Ziua de astăzi este o zi de bilanț, precum și de perspectivă, întrucât vă așteaptă un nou drum. Este foarte important să răspundeți chemării lui Dumnezeu, indiferent care este aceasta, fiindcă așa cum prezența preoților în mijlocul comunității este foarte importantă, la fel este și prezența mirenilor cu o solidă cunoaștere teologică și o trăire duhovnicească aparte’, le-a spus pr. Ion Vicovan absolvenților teologi.

A urmat cuvântul lect. dr. pr. Dan Sandu, care a vorbit despre realitățile pastorației viitorilor slujitori ai altarelor, după care a urmat cuvântul IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În cuvântul adresat tinerilor absolvenți, IPS Teofan a vorbit despre responsabilitatea ce apasă pe umerii unui absolvent de teologie, dar și despre bucuria mărturisirii credinței celei adevărate: ‘Nu uitați ceea ce în diferite forme părinții profesori v-au așezat la rădăcina minții și a sufletului în acești patru ani. Sunteți datori să îmbrăcați până la sfârșitul vieții haina de mărturisitori ai Domnului Iisus Hristos. Cu toate că va fi greu acest lucru, să știți că dacă-L veți avea ca ajutor și model pe Hristos Domnul în purtarea crucii vieții voastre, veți ajunge la stări de bucurie duhovnicească cu totul deosebite’.

Gândurile frumoase și mulțumirile absolvenților au fost transmise prin intermediul șefului de promoție, Vasile Bogdan Ciobanu, după care a urmat un moment artistic, tinerii teologi interpretând mai multe piese religioase. A urmat citirea catalogului, absolvenții primind câte un trandafir și o diplomă de onoare din partea părintelui decan. În același timp, au fost premiați de către absolvenți și cadrele didactice ale facultății, fiecare profesor primind flori și o plachetă. Festivitatea s-a încheiat cu intonarea imnului ‘Gaudeamus igitur’ de către toți cei prezenți.

‘Suntem conștienți de responsabilitatea pe care o avem’

Bucuria absolvirii, dar și tristețea încheierii unei etape frumoase din viață i-au cuprins pe majoritatea absolvenților teologi ieșeni. ‘Este un moment emoționant și unic pentru fiecare dintre noi deoarece absolvirea unei facultăți de teologie își pune amprenta asupra întregii vieți, indiferent de ceea ce dorești să realizezi în continuare. În aceste clipe suntem pătrunși de un sentiment dublu: pe de o parte tristețe, pentru că încheiem această perioadă a vieții noastre, iar pe de altă parte, suntem conștienți de responsabilitatea pe care o avem în mărturisirea credinței în Hristos în orice împrejurare a vieții’, a declarat absolventul Mihai Parfeni.

‘Ziua de astăzi a reprezentat pentru mine un moment special, întrucât am avut ocazia să depun jurământul în fața Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, jurământ care a fost cu totul deosebit față de cele ale altor facultăți, având o încărcătură emoțională aparte. Facultatea de Teologie a însemnat pentru mine o binecuvântare din partea lui Dumnezeu. Am avut ocazia să învăț lucruri pe care nu le știu majoritatea credincioșilor, dar și să întâlnesc atât profesori, cât și colegi cu un bogat bagaj de cunoștințe teologice și laice, și de aceea mă simt privilegiat. Facultatea de Teologie este și va rămâne facultatea mea de suflet și consider că aici, mai mult ca la oricare altă facultate, înveți să devii om și să te comporți corect într-o societate din ce în ce mai secularizată’, a menționat și Ștefan Adăscălițe, șeful de an al promoției 2008/2009-2012.

Comentarii Facebook


Știri recente