Curs festiv de absolvire al studenților teologi ieșeni

Cursul festiv de absolvire al studenților teologi ieșeni a debutat cu slujba Sfintei Liturghii arhierești, oficiată în Catedrala Mitropolitană din Iași de IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de absolvenți, informează mmb.ro. Din soborul slujitor au făcut parte pr. prof. univ. dr. Gheorghe Popa, prorector pentru strategie, dezvoltare instituțională și managementul calității la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași și titularul disciplinelor teologie morală și bioetică creștină la facultatea de teologie ieșeană, pr. Ioan Gherasimescu, vicar administrativ în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, delagat la eveniment al PS Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și consilier pentru învățământ universitar în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, preoți profesori ai facultății de teologie din Iași, precum și ostenitori ai Centrului eparhial.

„Să vă aduceți aminte de jurământul pe care l-ați rostit în această zi”

În cadrul Sfintei Liturghii, a avut loc solemnul moment al depunerii jurământului, când tinerii teologi au rostit cu mâna pe cruce și pe Evanghelie că vor păzi și vor propovădui învățătura Bisericii. După acest moment, IPS Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre importanța și semnificațiile jurământului de credință: „Semnificația acestui jurământ este mărturisirea fidelității față de Hristos și Biserica Sa. Ați făgăduit că veți lupta să nu pierdeți din vedere ținta vieții voastre, care nu este nimic altceva decât Hristos Domnul. Viața pe care o aveți înainte va fi plină de cântece de sirenă care vor dori pe toate căile să vă îndepărteze de acest jurământ, să vă îndemne să-l călcați, să-l dați la o parte din viața voastră. De aceea, ori de câte ori în viață se vor apropia de voi toate acestea, să vă aduceți aminte de jurământul pe care l-ați rostit în această zi. Îl rog pe Dumnezeu să vă dăruiască putere să nu vă abateți nici la dreapta, nici la stânga și să aveți ochii ațintiți spre cetatea cea de Sus, spre Dumnezeu, iar dacă vor fi momente de cădere, să aveți conștiința că orice cădere este călcare de jurământ. Orice s-ar întâmpla, să nu cumva însă să rămâneți în cădere, ci să vă ridicați, după cum spune Domnul, pentru că Biserica va fi mereu deschisă pentru a vă reprimi în comuniunea cu Cerul”.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Paul Andrei Lascu a fost hirotonit preot pe seama Centrului social de bătrâni „Pietricica” din Piatra Neamț, iar diaconul Iulian-Ciprian Rusu a fost hirotesit de IPS Părinte Teofan arhidiacon al Catedralei Mitropolitane ieșene.

După Sfânta Liturghie, programul festiv a continuat la Centrul de conferințe „Providența” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în prezența cadrelor didactice, a absolvenților, a părinților, a prietenilor și a apropiaților acestora. În prezidiu s-au aflat IPS Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, pr. prof. univ. dr. Gheorghe Popa, prorector pentru strategie, dezvoltare instituțională și managementul calității la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, pr. Ioan Gherasimescu, vicar administrativ în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și consilier pentru învățământ universitar în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pr. prof. univ. dr. Gheorghe Petraru, prodecanul facultății, și pr. prof. univ. dr. Petre Semen, cadru didactic îndrumător de an și conducătorul școlii doctorale.

„Cred că misiunea dumneavoastră este mai mult decât o profesie”

În cuvântul său, părintele decan Ion Vicovan i-a felicitat pe absolvenți și a mulțumit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei și colegilor profesori pentru efortul depus de-a lungul celor patru ani, amintind și ce presupune vocația în Biserică. „Slujirea lui Dumnezeu înseamnă și jertfă, iar fiecare dintre voi este chemat să-și jertfească gândul și cuvântul și, mai presus de acestea, fapta. Vă îndemnăm să păziți cuvintele primite de-a lungul acestor patru ani de studiu, să vă lăsați în grija lui Dumnezeu și a harului Său, să încercați să fiți pe cât posibil lumină a lumii și sare a pământului, să fiți mărturisitori și să vă încredeți cuvântului Domnului. Nu de mult am auzit un cuvânt care mi se pare înțelept și de mare folos, anume „nu drumul este greu, ci greul e drumul”. Această afirmație însă trebuie completată de alta: unde e Dumnezeu și harul Său, nici un lucru nu e greu!”, le-a spus pr. Ion Vicovan absolvenților teologi.

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat și prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, care a menționat: „Cred că misiunea dumneavoastră, de viitori preoți, de viitori profesori, de viitori pictori artiști în domeniul artei sacre sau de viitori asistenți sociali, ca și a noastră, a celor care, laici fiind, încercăm să asigurăm o cât mai bună și liniștită transmitere a patrimoniului de cunoștințe, este mai mult decât o profesie, mai mult decât exercitarea unei ocupațiuni. Dumneavoastră puteți dărui în păstorirea și în misiunea dumneavoastră sacră sau cvasi-sacră – de profesorat, de asistare a celor nevoiași și neajutorați și de replicare sau remontare a fiorului artistic – speranță, răbdare și încredere, bazate pe bun-simț, inteligență și dreaptă socotință, despre care părintele Nicolae Steinhardt amintește în „Jurnalul fericirii””.

În cuvântul adresat tinerilor absolvenți, IPS Teofan a vorbit despre dobândirea adevăratei libertăți: „Prima etapă a obținerii adevăratei libertăți este aceea de a scăpa de dorința de a-i domina pe ceilalți. Cea de-a doua se referă la eliberarea de frica de a fi dominat de cineva din afară. În al treilea rând, se obține un grad superior de libertate prin faptul că omul devine stăpânul trupului său, nu sclavul acestuia. Urmează apoi dobândirea stării de a fi rob al lui Dumnezeu, izvor al libertății. Îl rog pe Dumnezeu, așadar, să vă dăruiască dorul după această libertate, dor care transformă munții și împietrirea sufletelor în raiuri binecuvântate ale lui Dumnezeu”.

Gândurile frumoase și mulțumirile absolvenților au fost transmise prin intermediul șefului de promoție, Octavian Simion, după care a urmat momente artistice, tinerii teologi interpretând mai multe piese religioase. A urmat citirea catalogului, absolvenții primind câte un trandafir și o diplomă de onoare din partea părintelui decan. În același timp, au fost premiate de către absolvenți și cadrele didactice ale facultății. Festivitatea s-a încheiat cu intonarea imnului „Gaudeamus igitur” de către toți cei prezenți.

„Această zi reprezintă finalul unui drum plin de însemnătate spirituală și maturizare duhovnicească”

Bucuria absolvirii, dar și tristețea încheierii unei etape frumoase din viață i-au cuprins pe majoritatea absolvenților teologi ieșeni, după cum reiese din declarațiile pe care le-am obținut de la unii dintre ei. „Responsabilitatea noastră ca teologi abia acum începe. Dacă în cei patru ani profesorii ne-au îngăduit, au mai trecut cu vederea, acum pe umerii noștri atârnă mărturisirea neștirbită, rugăciunea pentru aproapele, grijă față de cei în necazuri, nevoia vitală de Sfânta Liturghie. IPS Părinte Teofan ne-a dat o povață înainte de a termina ultimul curs, anume că tot timpul trebuie să ne gândim cum ne aflăm în fața lui Dumnezeu în raport cu aproapele, familia și obștea din care facem parte. Cei patru ani de teologie s-au scurs repede, însă, mai frumos este că rămân prietenii de suflet, oameni de caracter, tineri care au tăria să fie mărturisitori ai Evangheliei în secolul de decădere morală în care am ajuns să spunem binelui rău și răului bine. Generațiile noastre au o misiune grea: de a nu rupe cărările dintre noi și de a fi în stare să ne împotrivim fărădelegii”, ne-a spus fratele Ioan-Cristi Tofan de la Mănăstirea Putna. „Această zi reprezintă finalul unui drum plin de însemnătate spirituală și maturizare duhovnicească. Au fost patru ani plini de încercări, dar și de reușite, cu multe prietenii, dar și cu examene, cu profunzime în cunoașterea biblică, patristică și teologie contemporană, cu diferite situații emoționale, dar și cu multă binecuvântare. Sunt mulțumit că am cunoscut oameni demni, plini de trăire, de duhovnicie, dar și de experiență rațională, atât printre profesori, cât și printre colegi, de la care pot spune că am primit răspunsuri și împliniri pe diverse planuri”, a subliniat și Cristian Butnărașu.

Comentarii Facebook


Știri recente