Cum și-a serbat ziua onomastică „restauratorul Bisericii Ortodoxe a Albaniei”

Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Albaniei, și-a serbat luni ziua onomastică prin oficierea Sfintei Liturghii la Catedrala Învierea Domnului din Tirana, care reprezintă simbolul renașterii Bisericii Ortodoxe în statul albanez.

Arhiepiscopul Anastasie Yannoulatos este ocrotit încă de la botez de Sfântul Cuvios Mucenic Anastasie Persul, sărbătorit de Biserica Ortodoxă în fiecare an la data de 22 ianuarie.

Anul acesta, Arhiepiscopul Anastasie, decanul de vârstă al conducătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale, și-a sărbătorit liturgic ziua numelui alături de membrii Sfântului Sinod, de clericii și credincioșii albanezi veniți din întreaga țară. Aceasta este prima dată când Preafericitul Părinte Anastasie își serbează o zi festivă în calitate de cetățean albanez, la aproximativ o lună de când Președintele Ilir Meta a semnat decretul de oferire a cetățeniei albaneze Arhiepiscopului Tiranei.

Pentru a marca ziua de pomenire a sfântului al cărui nume îl poartă, în timpul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Anastasie a săvârșit hirotonia întru ierodiacon a monahului Pascal Manai, schimbându-i numele în mod simbolic în Anastasie. Potrivit site-ului oficial al Bisericii Ortodoxe Albaneze, este deja o tradiție ca Arhiepiscopul să oficieze hirotonii la astfel de momente festive.

În timpul vizitei la București de anul trecut a Arhiepiscopului Tiranei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat aprecierea față de activitatea Primatului Bisericii Albaneze spunând: „Noi îl prețuim foarte mult și admirăm faptul că această lucrare a Preafericirii Sale a devenit o pildă pentru toate Bisericile Ortodoxe, pentru că într-un timp foarte scurt a zidit o mulțime de biserici, a înființat instituții sociale, filantropice, medicale, instituții pentru ajutorarea copiilor, familiilor, bătrânilor”.

În timpul festivităților dedicate Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din luna octombrie 2017, Patriarhul Daniel l-a prezentat pe Arhiepiscopul Anastasie ca „cel prin care Hristos cel Răstignit și Înviat a înviat Biserica răstignită din Albania”.

Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al întregii Albanii are 88 de ani și conduce Biserica Ortodoxă din Albania de peste 25 de ani. El este cunoscut pentru eforturile sale considerabile de restaurare a spiritualității ortodoxe în Albania, care a fost primul stat ateu din lume, precum și pentru contribuția sa recunoscută la nivel internațional în misiunea creștină, în domeniul teologic și în promovarea coexistenței pașnice a oamenilor și a comunităților religioase.

Îți recomandăm să citești:

Foto credit: orthodoxalbania.org

Comentarii Facebook


Știri recente