Monumente ale Ortodoxiei | Catedrala Națională Învierea Domnului din Tirana este simbolul renașterii Bisericii Ortodoxe a Albaniei

Catedrala Învierea Domnului din Tirana a fost construită pe locul unei biserici vechi din anul 1865, închisă în perioada regimului comunist, în 1967. Noua Catedrală ortodoxă națională din Tirana este simbolul renașterii Bisericii Albaniei, care a suferit timp de 23 ani, perioadă în care Albania a fost declarată oficial stat ateist.

Construcția ansamblului eclesiastic ce cuprinde catedrala, un paraclis, clopotnița, sediul Sfântului Sinod și un centru cultural, a durat opt ani, din 2004 până în 2012.

Catedrala a fost sfințită în data de 1 iunie 2014 de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, împreună cu un sobor de ierarhi. La eveniment a participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La sfințirea catedralei naționale, PF Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al întregii Albanii, a subliniat contribuția majoră pe care a avut-o poporul albanez în realizarea proiectului.

Construcția acestei catedrale reprezintă rodul și osteneala poporului albanez atât din țară cât și din străinătate în slujirea credinței celei drepte. Este o recunoștință arătată înaintașilor precum și o satisfacție a noastră. Ea unește de azi înainte cerul si pământul și realizează o legătura a omului cu Dumnezeu, un efort mare, dar și o mulțumire care a fost încununată în această zi prin prezența soborului de întâistătători ai Bisericii Ortodoxe din întreaga lume”.

Patriarhul Ecumenic a adresat un îndemn de a păstra unitatea de neam și de credință:

„Petrecem momente de înaltă trăire spirituala aici în Tirana, prin sfințirea acestei catedrale, dar trebuie să rămânem uniți în dragoste față de credința pe care am primit-o. Să fim mărturisitori ai credinței precum Sfinții Apostoli pentru a arăta lumii frumusețea spirituală. Să rămânem aproape de Biserică chiar daca plecăm departe de casă și așa vom fi spiritual aproape de Hristos. Această catedrală este o bijuterie la care trebuie să venim pentru a-i mulțumii lui Hristos și pentru a ne împărtăși cu Hristos Domnul.”

Catedrala Ortodoxă din Tirana este a treia ca mărime din Europa. Conceptul arhitectural al locașului de cult se bazează pe rotondă, care simbolizează ideea timpului fără sfârșit.

De-a lungul perimetrului cupolei, în zonele dintre ferestre, se află 52 elemente decorative în relief, cele patru contraforturi fiind decorate în basorelief cu simbolul Sfintei Cruci și cu tulpini de grâu, care simbolizează sacrificiul și rodnicia.

Latura vestică a fațadei bisericii este constituită de o arcadă gigantică în care se află o serie de ferestre așezate în arc de cerc.

Axa principală reprezintă centrul unei cruci cu înălțimea și lățimea de 49 de metri, ale cărei brațe constituie principala structură de sprijin a bisericii. Cupola bisericii are diametrul interior de 26 m și înălțimea de 23 m, în timp ce structurile de sprijin se susțin pe contraforturi cu stâlpi plasați în semicerc.

Crucea cupolei, contraforturile aranjate semicircular care sprijină structura acoperișului și acoperișurile celor trei abside ale Sfântului Altar sunt acoperite cu foi din cupru suflate cu aur.

Interiorul este spectaculos. Balconul care se află deasupra pronaosului și cele două galerii laterale sunt construite în trepte pentru ca toți credincioșii să aibă contact vizual cu naosul central, cu amvonul și catapeteasma. Interiorul cupolei este decorat cu mozaic în relief, centrul acesteia fiind dominat de imaginea Pantocratorului, iar cele 12 secțiuni din jurul cupolei sunt o reprezentare decorativă a Raiului. Mozaicul din jurul Pantocratorului este încadrat de 12 raze ce sugerează ideea razelor Luminii Divine.

În partea nord-vestică a Catedralei se află un paraclis construit în formă de cruce. Clopotnița are înălțimea de 46 de metri. Este alcătuită din patru lumânări pascale, care îi simbolizează pe cei patru Sfinți Evangheliști, vestind Învierea Domnului.

Pe latura estică a ansamblului Catedralei se află Sediul Sfântului Sinod, care găzduiește birourile arhiepiscopale, biblioteca și alte două paraclise. Acestea se întind pe patru etaje deasupra solului, și pe alte două la subsol.

La subsolul catedralei se află centrul cultural care cuprinde un amfiteatru ce poate găzdui peste opt sute de persoane.Spre nord, în fața Centrului cultural și de conferințe, se află un amfiteatru în aer liber pentru activitățile din timpul verii.

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente