Cum putem să dăm la o parte de pe mormântul inimilor noastre piatra grijilor? Episcopul Ignatie răspunde

„Cum putem să dăm la o parte, de pe mormântul inimilor noastre, piatra grijilor, de care ne lăsăm atât de uşor acaparaţi? Cum putem să trăim aceeaşi experienţă ca a femeilor mironosiţe, încât să ne trezim, spre uimirea noastră, că sufletul nostru devine plin de lumină? Că în această lumină primim vestea că Hristos a înviat şi pentru noi?”.

La aceste întrebări a răspuns Episcopul Ignatie al Huşilor în Duminica Mironosiţelor la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Cambridge, Marea Britanie, care şi-a sărbătorit hramul.

Potrivit Preasfinţiei Sale, „în primul rând, este nevoie de dragoste faţă de Dumnezeu. Este lucrul esenţial, capital în efortul nostru de a înţelege credinţa. Ea ne ajută să nu fim fricoşi, să avem încredere în noi înşine”.

„Femeile mironosiţe aveau, în primul rând, o încredere extraordinară în ele însele. Nu se gândeau la niciun pericol care putea să survină în drumul lor spre mormânt. Putem trăi experienţa acestora, dacă avem dragoste faţă de Dumnezeu”.

Părintele Episcop a mai explicat că pentru a depăşi provocările din viaţa cotidiană „Avem nevoie de curaj”.

„Din păcate, trăim într-o lume în care nu reuşim să fim oameni curajoşi. Sunt atâtea frici care ne năpădesc din toate părţile: frica de a nu avea ce să mănânci, frica de a nu putea asigura copiilor o educaţie adecvată, frica de a nu fi un om bun, frica de a nu-l iubi pe cel care te iubeşte, frica de a nu reuşi să schimbi ceva în viaţa ta”.

„Sunt atâtea frici care ne încolţesc pe fiecare dintre noi şi ne anesteziază din punct de vedere sufletesc, încât nu mai avem puterea de a fi curajoşi. Femeile mironosiţe ne învaţă că a avea curaj înseamnă ca nici măcar să nu gândeşti că ar putea fi un obstacol care să te oprească din planul pe care îl ai, din proiectul tău”.

În al treilea rând, ierarhul a îndemnat la asumarea unei atitudini corecte faţă de Hristos.

„Să nu Îl trădezi pe Dumnezeu atunci când vezi că El nu-ţi îndeplineşte toate dorinţele, când ni se pare, în neînţelepciunea noastră, că El nu este prezent. Femeile mironosiţe nu-L trădează pe Hristos, continuă să-L iubească chiar dacă ele nu mai aveau în minte promisiunea că El va învia”.

Spre finalul omiliei sale, Episcopul Ignatie a asigurat că „orice fel de piatră a grijilor, a fricii, a păcatului, pe care o avem aşezată în inima noastră poate fi rostogolită de puterea şi harul lui Dumnezeu. Să avem dragoste constantă, foarte mult curaj şi fidelitate”.

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ioan Evanghelistul” este păstorită de Părintele Dragoş Herescu, directorul Institutului de Studii Creştin Ortodoxe din Cambridge, informează Episcopia Huşilor.

Întrucât comunitatea din Cambridge atrage atât credincioşi români cât şi de alte naţionalităţi (englezi, ruşi, greci), slujbele sunt oficiate combinat în limbile română şi engleză.

Credincioşii români păstoriţi de părintele Dragoş Herescu, la recomandarea Părintelui Episcop Ignatie, vin în sprijinul copiilor şi tinerilor cu posibilităţi reduse din Episcopia Huşilor.

A fost instituită, în acest sens, încă de la începutul acestui an şcolar, bursa „Sfântul Ioan Evanghelistul”, oferită unui tânăr cu o situaţie materială fragilă, pentru a-şi putea continua studiile.

Părintele Episcop Ignatie a ţinut să mulţumească tuturor celor ce contribuie la acordarea acestei burse, păstrând astfel o legătură de suflet cu cei din ţară.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente