Peste 80 de tineri participă în aceste zile la Tabăra de zi pentru copii și tineri „Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj” de la Memorialul Gherla.
Tabăra de la Gherla a pornit ca un proiect dedicat tinerilor care participă la activitățile recurente ale memorialului, a explicat pentru Basilica.ro Ana Șomcutean, directoarea taberei. Ulterior, organizatorii au decis să implice și copii din alte localități pentru a-i motiva să-i cunoască și să-i prețuiască pe mărturisitorii care au suferit în temnițele comuniste.
Astfel, fosta groapă comună a orașului a devenit, în același timp, loc de cinstire pentru martirii temnițelor comuniste și de recreere pentru tineri și copii.
S-au alăturat participanți veniți din mai multe județe ale țării. Programul include jocuri și drumeții, ateliere de împletit cruci, pictură pe sticlă, muzică, desen și, zilnic, cateheze și de slujba Paraclisului Maicii Domnului.
Catehezele sunt susținute de Preotul Doru-Adrian Antoneac și Protosinghelul Grigorie Benea, starețul Mănăstirii Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla.
„Pentru participanți, zilele petrecute împreună, înfrumusețate de podoaba sărbătorii Schimbării la Față a Mântuitorului, de cumințenia postului Adormirii Maicii Domnului și de dragostea frățească a gazdelor, sunt tocmite pentru folosul lor trupesc, sufletesc și duhovnicesc”, a declarat Protosinghelul Grigorie Benea.
La finalul taberei, participanții vor primi o diplomă simbolică de emisar memorial, „adresată celor care, după șederea cu folos și voie bună în Tabăra de zi pentru copii și tineri Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, îndestulându-se cu fapte și amintiri frumoase, au dăruit bucuria de a fi împreună cu prietenii Mănăstirii Sfinții 40 de Mucenici la joacă iscusită, învățături meșteșugite, rugăciune cuminte și curată”.
Memorialul Gherla și Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici sunt așezate pe Dealul Cărămidăriei, unde era pe vremea regimului comunist o groapă de gunoi. Aici erau aruncate trupurile celor care sufereau până la moarte în închisoarea de la Gherla.
Foto credit: Memorialul Gherla