Cu cine mergi în Sfântul Munte în 2024? Organizează-ți pelerinajul în Athos cu Basilica Travel!

Începând din martie 2024, Agenția Basilica Travel organizează pelerinaje în Sfântul Munte Athos pe tot parcursul anului.

Există două variante între care poți alege.

Pe unde trec ambele pelerinaje

Mănăstirea Pantokrator. Foto: Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

Ambele variante de pelerinaj în Athos cu Basilica Travel includ vizite la mănăstirile Cutlumuș, Pantokrator, Iviru, Karacalu, la Schiturile „Sf. Ilie”, Lacu și Prodromu, la Izvorul Sfântului Atanasie și, dacă timpul permite, și la Peștera Sfântului Atanasie.

Mănăstirea Cutlumuș este una dintre cele mai mari ctitorii românești din Sf. Munte Athos, scrie Arhim. Ioanichie Bălan în cartea „Pelerinaj la Muntele Athos”.

Unul dintre numeroșii domnitori care au susținut-o a fost Sf. Voievod Neagoe Basarab, care a construit trapeza, bolnița, arsanaua (portul) și zidul de incintă și a susținut-o anual cu o sumă importantă.

Maica Domnului „Gherontissa” sau „Pyrosoteira” („Izbăvitoarea de foc”) de la Pantokrator. Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

La Pantokrator, te vei putea închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Gherontissa” („Stareța”), care se mai numește și „Pyrosoteira” („Izbăvitoarea de foc”), după cele mai cunoscute minuni pe care le-a făcut. De asemenea, la Iviru, este icoana Maicii Domnului „Portărița”.

Turnul-arsana de la Karakalu. Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

Și la Mănăstirea Karakalu se găsesc urme ale ctitoriei unui voievod român – Petru Rareș.

Iar la Chilia „Sfântul Ilie” a viețuit un timp Sfântul Paisie Velicikovski, însoţit de ucenici ai săi, printre care şi Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica.

Chilia „Sfântul Ilie”. Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

Arhim. Ioanichie Bălan scrie că ajutoarele românești pentru Sfântul Munte Athos sunt cele mai substanțiale oferite de vreo națiune, constituind „un fenomen fără egal în istoria lumii creștine”.

Sprijinul a durat secole și a fost acordat în mod total dezinteresat, cu unica cerință ca ctitorii să fie pomeniți la slujbe.

Schituri românești

Începând din acest an, cei care ajung la Schitul Lacu pot cinsti un fragment din moaștele Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Hramul Prodromiței la Schitul Prodromu, în Sf. Munte Athos. Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

Iar la Schitul Prodromu pelerinii sunt întâmpinați de minunata icoană a Maicii Domnului Prodromița, ocrotitoarea monahilor români din Sfântul Munte și a României, unde bisericile s-au umplut de copii ale acesteia.

Schitul Prodromu. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Frumoasă așezare are Prodromul!”, scrie Arhim. Ioanichie Bălan în jurnalul său de pelerin. „Primele raze de lună peste el se revarsă întâi. Primul răsărit de soare de aici se vede întâi. Primele adieri de vânt peste Prodrom se lovesc mai întâi. Aici este poarta vânturilor. Aici este țara sihaștrilor celor mai numeroși din Sfântul Munte. Putem spune că de aici, de la capul muntelui, începe Athosul, începe monahismul în Athos. Aici s-a nevoit în peșteră Cuviosul Atanasie al Athosului. Aici păștea caprele Sf. Ioan Cucuzel. Aici s-au nevoit marii sfinți ai Athosului: Grigorie Sinaitul, Maxim Cavsocalivitul și Nil Atonitul.”

Biserica mare a Schitului Prodromu. Foto: Facebook / Schitul Românesc Prodromu – Sfântul Munte Athos

Popas la Salonic

Ambele variante ale pelerinajului se încheie cu un tur al Salonicului.

Te vei închinala moaștele Sfântului M. Mc. Dimitrie din biserica dedicată lui, vei vizita Catedrala Mitropolitană, unde se află moaștele Sf. Grigorie Palama și Biserica Panaghia Dexia, aflată la 10 minute de mers pe jos de țărmul mării.

Catedrala din Salonic. Foto: Pixabay

În apropiere de Panagia Dexia se află două monumente romane pe care le vei putea vedea: Rotonda și Arcul lui Galeriu. Grupul va face și un scurt popas în Piața Aristotel a orașului.

La ce mănăstiri mai ajungi cu pelerinajul de 7 zile 

Varianta de pelerinaj care este mai lungă cu o zi include, în plus față de cealaltă, două nopți de cazare (în loc de una) la Casa Pelerinului „Sf. Ioan Rusul” și vizite la mănăstirile Hilandar, Zografu și Esfigmenu.

Maica Domnului cu trei mâini de la Mănăstirea Hilandar. Sursa foto: Doxologia.ro

La Mănăstirea Hilandar vei putea vedea Icoana Maicii Domnului „cu trei mâini”, sau „a Sfântului Ioan Damaschin”. Sfântul i-a adăugat o a treia mână de argint ca mulțumire după ce Maica Domnului i-a vindecat mâna tăiată de inconoclaști.

Icoana Sf. Gheorghe dăruită Mănăstirii Zografu de Sf. Voievod Ștefan cel Mare, unul dintre marii ctitori ai sfântului așezământ. Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

Mănăstirea Zografu a fost rectitorită aproape integral de Sf. Voievod Ștefan cel Mare. În biserica mare vei găsi icoana făcătoare de minuni a Sfântului Gheorghe dăruită de domnitor mănăstirii la porunca Sfântului Gheorghe. Icoana l-a însoțit în bătălia de la Vaslui.

Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” de la Zografu, unde se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Acatist” („Prevesitoarea”). Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

În Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” de la Zografu se găsește icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Acatist” („Prevestitoarea”), care i-a avertizat pe monahi de apropierea cruciaților.


Primele grupe de pelerini sunt programate să plece în 4 martie (pentru varianta de 6 zile), respectiv 7 martie (varianta de 7 zile).

Deoarece, conform tradiției monahale athonite, doamnele nu sunt primite în Sf. Munte Athos, aceste pelerinaje se adresează exclusiv domnilor.

Află și celelalte date de plecare de pe site-ul Agenției Basilica Travel.

Urmărește în continuare Agenția de știri Basilica, pentru mai multe detalii despre circuitele și vacanțele pe care le poți planifica pentru anul 2024 împreună cu Agenția de pelerinaje Basilica Travel.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Schitul Românesc Prodromu – Sfântul Munte Athos

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente