Ctitorul catedralei şi primul mitropolit al Clujului au fost pomeniţi de IPS Andrei

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei i-a pomenit duminică pe arhiereii Nicolae Ivan şi Bartolomeu Anania. Slujba parastasului a avut loc după liturghie, în catedrală, dar şi la mormintele ierarhilor din cripta lăcaşului de cult.

Alături de Mitropolitul Andrei au fost prezenţi episcopul vicar Benedict Bistriţeanul şi PS Vasile.

„Aducându-ne aminte de amândoi, după povaţa Sf. Pavel, cinstindu-le memoria, pomenindu-i în rugăciuni încercăm să le urmăm şi pilda”, a spus Mitropolitul Andrei.

De la moartea celor două personalităţi clujene s-au împlinit 85 de ani, respectiv 10 ani.

Episcopul Nicolae Ivan (1855 – 1936) este reîntemeietorul Eparhiei Clujului. Printre alte realizări se numără: ctitorirea catedralei din Sibiu și a celei din Cluj, a reședinței episcopale și fondarea revistei Renașterea.


„Era omul providențial rânduit de Dumnezeu ca să dea viață Eparhiei care era moștenitoarea spirituală a fostei Mitropolii de la Feleac și a Episcopiei de la Vad, ambele ctitorite de Sfântul Ștefan cel Mare. Vitregia vremurilor le-a desființat, iar credincioșii ortodocși de pe aceste plaiuri au avut multe necazuri și suferințe”.

IPS Andrei


Mitropolitul Bartolomeu Anania (1921 – 2011) a condus eparhia clujeană timp de 18 ani. De numele său se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui.

La Muzeul Mitropoliei Clujului, zilele acestea este vernisată şi o expoziţie cu lucrurile personale ale Mitropolitului Bartolomeu. Expoziţia va fi deschisă până la finalul lunii martie, a declarat directorul muzeului, Paul Ersilian Roşca. Foto credit: Mitropolia Clujului

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente