IPS Andrei despre cel care a venit la Cluj cu un geamantan și a lăsat în urmă impunătoarea catedrală: Un titan

Episcopul Nicolae Ivan venea cu un geamantan, dar cu multă experiență administrativă și pastorală, iar când a plecat la Domnul ne-a lăsat impunătoarea Catedrală din Cluj, biserica „Sfântul Nicolae”, Academia Teologică, Reședința Eparhială, revista „Renașterea”, multe clădiri utile, așezăminte spirituale, economice, culturale, tipografia și nenumărate biserici în toată Eparhia, spune IPS Andrei în cel mai recent articol publicat în Revista Renașterea.

Mitropolitul scrie despre activitatea acestui „titan al Bisericii noastre” cu ocazia aniversării a 100 de ani de când PS Nicolae Ivan a reînființat Eparhia Vadului, Feleacului și Clujului.

Ierarhul evocă alegerea, hirotonirea și întronizarea episcopului Nicolae Ivan în tronul reînființatei Eparhii.

„Era omul providențial rânduit de Dumnezeu ca să dea viață Eparhiei care era moștenitoarea spirituală a fostei Mitropolii de la Feleac și a Episcopiei de la Vad, ambele ctitorite de Sfântul Ștefan cel Mare. Vitregia vremurilor le-a desființat, iar credincioșii ortodocși de pe aceste plaiuri au avut multe necazuri și suferințe”.

IPS Andrei trece în revistă modul în care a reînviat eparhia, realizările Episcopului Nicolae Ivan, preocupările sale majore și „moștenirea frumoasă” pe care a lăsat-o urmașilor.

Citește textul integral.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente