Crucea, triumful definitiv al iubirii lui Dumnezeu: PS Paisie Sinaitul

„Datorită lui Hristos, Care a fost răstignit pe Cruce pentru mântuirea noastră, Crucea reprezintă triumful definitiv al iubirii lui Dumnezeu asupra tuturor păcatelor lumii. Crucea este, așadar, simbolul cel mai puternic al biruinței, al Învierii”, a spus duminică Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.

„Cinstirea Sfintei Cruci se datorează faptului că Hristos a sfințit-o cu trupul și sângele Său, iar prin Învierea Sa a făcut-o stindardul de biruință a vieții asupra morții, a binelui asupra răului și simbolul învierii neamului omenesc.”

Lumea are nevoie de Cruce

„Crucea vorbește tuturor celor care suferă – celor asupriți, bolnavi, săraci, marginalizați, victime ale războiului, ale violenței – Crucea le oferă tuturor speranța că Dumnezeu suferă împreună cu ei și că poate să transforme suferința lor în mângâiere și bucurie, în înviere. Iată de ce lumea are nevoie de Cruce”, a mai spus ierarhul.

„Ea nu este un simplu semn de evlavie privată, de pietate domestică, nu este un simplu semn distinctiv de apartenență la un grup din interiorul societății. Semnificația ei cea mai profundă nu are nimic de a face cu impunerea forțată a unui crez sau a unei filozofii.”

„Semnul Crucii ne vorbește despre iubirea jertfelnică a lui Dumnezeu pentru oameni, ne vorbește despre Înviere și biruință, ne arată că iubirea poate fi mai tare decât ura, decât violența și moartea”, a explicat Preasfinția Sa.

Taina Crucii: A urca înseamnă a coborî

Ierarhul a amintit despre convorbirea lui Iisus cu Nicodim, în care Mântuitorul folosește verbele a urca și a coborî („Nimeni nu s-a suit în cer, decât Cel ce S-a coborât din cer, Fiul Omului, Care este în cer”).

„Aceasta este Taina Crucii, pe care Apostolul Pavel o evidențiază spunând că Iisus S-a smerit pe Sine, făcându-Se ascultător până la moarte și încă moarte pe cruce”, a subliniat episcopul vicar patriarhal.

„Aceasta este puterea iubirii care se smerește, se coboară pe sine, pentru ca pe cei căzuți să-i urce la Dumnezeu. Numai dacă noi reușim să înțelegem această coborâre până la sfârșit putem înțelege mântuirea pe care ne-o oferă Hristos prin Taina Crucii.”

Crucea, indisolubil legată de Hristos

„Un Hristos fără Cruce nu este Hristos-Mântuitorul, ci un învățător oarecare, nimic mai mult”, a avertizat Preasfinția Sa. „Fără Cruce, fără răstignire, nu avem Învierea, nu avem mântuirea, viața veșnică; fără cruce nu există un creștinism autentic.”

Cealaltă ispită este Crucea fără Hristos, care se manifestă prin angoasă și deznădejde, a continuat ierarhul.

„Crucea fără Hristos este crucea fără speranță, fără înviere, doar suferință. Fără Cruce nu este Înviere, dar și Crucea fără Înviere este nimic, iar prin Înviere este totul pentru noi, toți. Iată, Iisus cu Crucea Sa parcurge drumurile vieții noastre și ia asupra Sa fricile noastre, problemele noastre, suferințele noastre, chiar și pe cele mai profunde.”

Crucea trebuie asumată

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a mai precizat că nu Dumnezeu ne dă pur și simplu crucea suferinței: „Crucea trebuie luată de fiecare om, trebuie să existe inițiativa noastră pentru a deveni ucenici ai Mântuitorului! Iar dacă noi avem curajul de a lua crucea, El ne va ajuta să o ducem”.

„Ceea ce-l identifică pe un creștin este purtarea, împreună cu Iisus, a greutății Crucii. Fără asumarea și purtarea crucii, calea noastră spre mântuire nu este una autentică”, a subliniat episcopul vicar patriarhal.


Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a slujit duminică la Mănăstirea Sinaia din județul Prahova.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente