Creștinii încep anul cu numele Mântuitorului pe buze: Slujba oficiată în noaptea trecerii dintre ani

În biserici, va fi oficiată vineri noaptea, spre sâmbătă, 01 ianuarie 2022, slujba trecerii dintre ani care cuprinde Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos.

Rânduiala stabilită de Sf. Sinod în anul 2011 prevede citirea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos întrucât în ziua de 1 ianuarie ne amintim de momentul în care Fiul lui Dumnezeu, făcut Om, a primit numele de «Iisus» (Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului).

Tocmai acest nume stă în centrul acatistului, nume care înseamnă, în limba ebraică, «Dumnezeu mântuieşte». Numele «Iisus» este pronunțat de aproape 200 ori în Acatistul Mântuitorului.

În cadrul slujbei ce se săvârşeşte în noaptea trecerii dintre ani, publicată de Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, la sfârşitul condacelor şi icoaselor acatistului se adaugă alte patru rugăciuni:

  • Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitorul (a Acatistului);
  • O rugăciune de mulţumire;
  • Două rugăciuni de intrare în noul an: una din tradiţia liturgică română şi slavă (cea care va fi citită și la slujba de Te Deum oficiată după Sf. Liturghie în prima zi din an) şi alta din tradiţia greacă, tradusă recent în limba română.

Această rânduială solemnă va fi oficiată în noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Patriarhală şi în bisericile din Patriarhia Română şi este un prilej de a mulţumi Preasfintei Treimi pentru binefacerile primite, de a cere binecuvântarea anului care începe şi de a aprofunda înţelesurile praznicului împărătesc de la 1 ianuarie.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente